Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pořádací práce a tvorba arch. pomůcek (KPVHA / PORTR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPVHA / PORTR - Pořádací práce a tvorba arch. pomůcek, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní archivní pojmy, vymezení archivního fondu, typologie fondů. Archivní sbírky.2. Národní archivní dědictví a způsob jeho evidence. Přírůstek, jeho zpracování. Počítačové prostředí pro tvorbu pomůcek.3. Uložení archiválií, lokace, spis o fondu, technická příprava zpracování archiválií, scelení materiálu, analýza původce. Volba pořádací metodiky, umělá versus původní manipulace, vytěžení spisových plánů. Třídění, hrubé uspořádání.4. Základní členění dle diplomatických kategorií, vysvětlení pojmů evidenční a inventární jednotka.5. Rozbor jednotlivých druhů pomůcek. Možnosti a meze členění dle diplomatických kategorií.6. Způsoby pořádání listin, úředních knih, registraturních pomůcek a účetních knih.7. Způsoby pořádání spisů a dalších druhů evidenčních jednotek.8. Vnitřní skartace a inventarizace (označení a obsah inventárních jednotek, časový rozsah, způsob uložení archivní jednotky, návrh na kategorizaci). Výstup do formátu XML.9. Zpracování jednotlivých archivních fondů a sbírek - archivy obcí, měst a národních výborů, školy.10. Zpracování jednotlivých archivních fondů a sbírek - metodika zpracování osobních fondů.11. Katalogizace (systematický a tématický katalog). Zpracování archivních sbírek.12. Rejstříkování (rejstříky k pomůckám, tématické rejstříky), tezaury, Archais, projekt národních autorit, způsob mezioborové kooperace.13. Nové mezinárodní normy pro popis archiválií (ISAAR (PCF), ISAD(G)), jejich dopad na české archivnictví, jednoznačný identifikátor, série. Příklady zahraničních pravidel archivního popisu.14. Zpřístupnění. Edice. Zopakování dosažených znalostí, rozbor studenty navržených seminárních prací ? imaginárních archivních pomůcek

Získané způsobilosti

Cílem je seznámit posluchače se všemi formami zpracování archiválií s důrazem na praktickou činnost. Studenti si mají osvojit základní pořádací návyky, získat pevný metodický základ pro tradiční práci s archiváliemi. Zároveň je však cílem seznámit je i s novým vývojem v oblasti teorie pořádacích prací tak, aby byli schopni akceptovat zásadní změny, kterým obor jako takový prochází.

Požadavky

Udělení zápočtu (kreditů) je podmíněno účastí na výuce a samostatnou tvorbou studijní imaginární archivní pomůcky.

Garant

Mgr. Radek Pokorný