Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny Slovenska 1918 - 1945 (KPVHA / PSLOV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPVHA / PSLOV - Dějiny Slovenska 1918 - 1945, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vztahy Čechů a Slováků před rokem 1918.2. Vzájemné vztahy Čechů a Slováků po roce 1918.3. Vzájemné česko-slovenské vztahy koncem dvacátých let.4. Zostření vzájemných vztahů ve 30. letech.5. Vzájemné vztahy od roku 1935 do Mnichova.6. Žilinská konference, počátky slovenské autonomie, nacionalismus.7. 14.březen, návštěva Tisa u Hitlera, vyhlášení samostatného státu.8. Slovenská republika a její politická reprezentace.9. Slovenská společnost a její diferenciace.10. Slovensko a zahraničně politické vztahy a vazby. Rasová perzekuce.11. Odboj, přípravy SNP, Vánoční dohoda, ostatní odbojové skupiny.12. SNP, diferenciace společnosti, německý teror, podíl gardy HSĹS.13. Vývoj představ a další realizace Slováků, vzáj. uspořádání vztahů Čechů a Slováků.14. Češi a Slováci v roce 1945.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je objasnit vztahy českých, slovenských a československých dějin, vzájemné vztahy Čechů a Slováků, jejich vývoj, přežívající stereotypy. Zabývá se také vzájemnými vztahy v současné době a činností komise českých a slovenských historiků.

Požadavky

Udělení zápočtu (kreditů) na základě účasti na výuce a plnění uložených úkolů.

Garant

doc. PhDr. Marta Kohárová, CSc.