Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět PVH II. - Sfragist., heraldika 1 (KPVHA / PVHI3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPVHA / PVHI3 - PVH II. - Sfragist., heraldika 1, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Uvedení do studia sfragistiky a její vymezení.2. Vývoj a přehled bádání, seznámení s českou i zahraniční literaturou.3. Základní sfragistická terminologie.4. - 5. Typy a druhy pečetí a jejich vědecký popis.6.- 7. Sfragistika českých panovníků.8. - 9. Církevní sfragistika.10. Šlechtická sfragistika11. Městská a cechovní sfragistika.12. Vztah pečetí a písemností.13. Shrnutí a opakování, dotazy.

Získané způsobilosti

Cílem výuky je připravit studenty k praktickému využití nabytých teoretických vědomostí v praxi, a také k vlastní odborné práci v oboru.

Literatura

Karel Maráz. Sfragistika. Brno, 2014. Tomáš Krejčík. Úvod do české sfragistiky. Ostrava, 1989. Tomáš Krejčík. Pečeť v kultuře středověku. Šenov u Ostravy, 1998. Miroslav Glejtek. Stredoveká cirkevná pečeť: pramen kresťanskej ikonográfie. Hradec Králové, 2013. Marian Gumowski. Sfragistyka. Warszawa, 1960. Eich Kittel. Siegel. Braunschweig, 1970. Andrea Stildorf. Siegelkunde. Hannover, 2004.

Požadavky

Udělení zápočtu (kreditů) je podmíněno účastí na výuce a plněním uložených seminárních úkolů.

Garant

Mgr. Martina Bolom-Kotari, PhD.

Vyučující

Mgr. Martina Bolom-Kotari, PhD.