Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět PVH II. - Sfragist., heraldika 2 (KPVHA / PVHI4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPVHA / PVHI4 - PVH II. - Sfragist., heraldika 2, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Uvedení do studia heraldiky a její vymezení.2. Vývoj a přehled bádání, seznámení s českou i zahraniční literaturou.3. Základní heraldická terminologie.4. - 5. Blason.6. Panovnická a šlechtická heraldika.7. Erbovní listiny.8. Český (státní) znak.9. Církevní a městská heraldika.10. Soudobá heraldika.11. Uvedení do studia genealogie a její vymezení.12. Základní genealogická terminologie.13. Vývod, rozrod, rodokmen.

Získané způsobilosti

Cílem výuky je připravit studenty především k praktickému využití nabytých teoretických vědomostí v praxi. Studenti mají umět blasonovat či dle blasonu nakreslit erb. Jsou schopni samostatného genealogického výzkumu.

Literatura

Miroslav Glejtek. Heraldika. Čadce, 2013. Jarmila Krejčíková - Tomáš Krejčík. Základy heraldiky, sfragistiky a genealogie. Praha, 1987. Bruno B. Heim. Heraldry in the Catholic Church. Its Origin, Customs and Law. Gerrards Cross, 1981. Josef Petráň. Český znak: stručný nástin jeho vzniku a historického vývoje. Praha, 1970. Milan M. Buben. Encyklopedie heraldiky. Praha, 2003. Henry C. Pohanka. Heraldika v souvislostech. Praha, 2012. Jiří Čarek. Městské znaky v českých zemích. Praha, 1985. Bohuslav Lutonský. Základy genealogie: soubor přednášek pro laické genealogy 1. Praha, 1999. Bohuslav Lutonský. Základy genealogie: soubor přednášek pro laické genealogy 2. Praha, 1999.

Požadavky

Udělení zápočtu (kreditů) je podmíněno účastí na výuce a plněním zadaných seminárních úkolů. Zkouška je společná pro předměty PVHI3 a PVHI4. Výsledná klasifikace je závislá na zvládnutí teorie i praxe daných disciplín PVH.

Garant

Mgr. Martina Bolom-Kotari, PhD.