Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Numismatika, metrologie (KPVHA / PVHI8)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPVHA / PVHI8 - Numismatika, metrologie, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Přehled vývoje české metrologie, základní pojmy a literatura;- Metrologické systémy českého středověku v evropském kontextu;- Vývoj krajových soustav do zavedení dolnorakouských měr a vah;- Metrologický vývoj v českých zemích a Slezsku do zavedení metrické soustavy;- Metrická soustava a mezinárodní soustava jednotek SI.- Česká numismatika a její vývoj v evropském kontextu;- Počátky mincovnictví v českých zemích;- Vývoj mincovních systémů raného středověku a novověku v západní Evropě;- Problematika české grošové a tolarové v rámci evropského vývoje;- Vývoj měny na území českých zemí do 1. sv. války;- Vybrané otázky čs. korunové měny;

Získané způsobilosti

Cílem přednášky i semináře je zprostředkovat studentům základní znalosti problematiky české numismatiky a metrologie v evropském kontextu, poskytnout přehled teoretických i praktických poznatků a propojit tyto znalosti s historickým vývojem evropské civilizace.

Literatura

Archivní časopis, Sborník archivních prací a Český časopis historický. Surga, L. České bankovky a mince 1993-2012. Praha 2012. Holečková, Z. České, moravské a slezské mince - Chaurova sbírka. Nevládní tolarové ražby, ražby slezských knížectví. Praha 2010. Hásková, J. České, moravské a slezské mince - Chaurova sbírka. Pražské groše (1300-1526). Praha 2002. Nohejlová-Prátové, Em.-Šimek, E. Dvě století české numismatiky. Praha 1977 Cach, F.: Nejstarší české mince I.-IV. Praha 1970-1982. Brůžek, A. Evropská měnová integrace. Praha 1996. Moravec, J. Korunová měna. In: Peníze v českých zemích do roku 1919. Praha 1996, s. 101-119;. Hofmann, G. Metrologická příručka pro Čechy, Moravu a Slezsko do zavedení metrické soustavy. Plzeň 1984. Němečková, V. Naše měna v zajetí politiky 1933-1947. O československé měnové reformě 1945. Praha, Libri 2008. Sedláček, A. Paměti a doklady o staročeských mírách a vahách. Praha 1923. Smolík, J. Pražské groše a jejich díly. 2.vydání, Praha 1971. Krejčík, A.L. Rejstřík jmenný a věcný. Praha 1933. Halačka, I. Vládní mince zemí koruny České 1526 - 1856. 2 díly. Brno 2011. www. cesarch.cz (metrologie, numismatika). www.numismatika.cz, www.numismatik.de. Nohejlová-Prátové, Em. Základy numismatiky. Praha 1986.

Požadavky

Udělení zápočtu je podmíněno účastí na výuce a plněním uložených seminárních úkolů. Výsledek klasifikace je závislý na zvládnutí teorie i praxe daných disciplín PVH v písemném testu a ústní zkoušce.

Garant

doc. PhDr. Věra Němečková, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Věra Němečková, Ph.D.