Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výpočetní technika (KPVHA / PVYPO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPVHA / PVYPO - Výpočetní technika, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní pojmy PC techniky. Hardware, software.2. Vývoj používání ITC v prostředí českého archivnictví. Využití textových editorů, tabulkových procesorů.3. Počítačová evidence v archivech. Její vývoj a současný stav. Program PEvA.4. - 5. Databázové systémy využívané v archivnictví. Bach, Archivář, Janus. Metodiky pro jejich využití. Vliv na práci archiváře a možnosti dalšího rozvoje. Mezinárodní standardy popisu archiválií a knihovních fondů. Standard AS MV ČR pro elektronické archivní pomůcky.6. Elektronický dokument, jeho povaha, autenticita. Životní cyklus elektronického dokumentu. Základní strategie dlouhodobého ukládání.7. Elektronická spisová služba, její legislativní ukotvení. Datové schránky, důvěryhodná úložiště. Projekt eGON.8. Národní standard pro spisovou službu, Moreg 2, DLM fórum. Srovnání s odlišnými standardy.9. Národní digitální archiv, příslušná legislativa, technologický projekt. Mezinárodní standardy.10. Srovnání s podobnými projekty v zahraničí, možnosti dalšího vývoje.11. Internet, veřejná prezentace archivů. Appnet. Internetové stránky vybraných českých a zahraničních archivních institucí. Informační systém archivních pomůcek, programy Badatelna.12. Digitalizace, její základní koncepty a možnosti. Využití v archivní praxi.13. Další programy využitelné v praxi archiváře ? kancelářský balík, knihovnické systémy, grafika a multimédia.14. Shrnutí znalostí. Srovnání stavu využití výpočetní techniky s dalšími paměťovými institucemi. Konference a sdružení zabývající se elektronickými dokumenty s dopadem na archivní sféru (CNZ, ISSS, Archivy a muzea v digitálním světě ad.).

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je seznámit studenty se základy práce s výpočetní technikou v archivech a s novými trendy digitálního archivnictví.

Požadavky

Udělení zápočtu je podmíněno účastí na výuce a splněním uložených úkolů.

Garant

Mgr. Radek Pokorný

Vyučující

Mgr. Radek Pokorný