Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikovaná fyzika (KPVHA / PYAFY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPVHA / PYAFY - Aplikovaná fyzika, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- fyzikální veličiny a jejich jednotky, měření fyzikálních veličin.- základní pojmy a zákony mechaniky hmotného bodu a tělesa. Příklady, úlohy.- základní pojmy a zákony molekulové fyziky a termiky. Příklady, úlohy.- vlhkost vzduchu a její měření. Aplikace.- základní pojmy a zákony elektrického pole. Příklady, úlohy.- elektrický proud, měření elektrického proudu a napětí. Příklady, úlohy.- základní pojmy a zákony magnetického pole. Příklady, úlohy.- odraz a lom světla, optické zobrazení a základní optické soustavy. Aplikace.- vlnové a kvantové vlastnosti světla, interference a polarizace světla. Aplikace.- základní pojmy a zákony fyziky atomu a jádra. Příklady, úlohy.- lasery - princip, typy. Vlastnosti laserového záření. Princip holografie a její aplikace.- radioaktivita, jaderné přeměny, poločas rozpadu, přeměnové řady. Příklady, úlohy.- radionuklidy. Veličiny a jednotky jaderného záření. Dozimetrie. Aplikace.

Požadavky

Individuálně zadaná seminární práce obsahující zpracovaný přehled probrané látky v přednáškách a řešení aplikačně zadaných úkolů ze cvičení ? jako podmínka uzavření předmětu a udělení zápočtu

Garant

prof. Ing. Bohumil Vybíral, CSc.