Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět České dějiny do r. 1648. - 1. (KPVHA / PYCS1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPVHA / PYCS1 - České dějiny do r. 1648. - 1., Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Osnova:1. 2. Úvod - význam disciplíny, informace o literatuře.3. - 4. Slované a jejich příchod do střední Evropy - Sámova říše.5. - 6. Velká Morava jako první společný stát středoevropských Slovanů.7. - 8. Český stát v 9. a 10. století: počátky české státnosti, problematika tzv."kmenů", role Přemyslovců, význam křesťanství při formování státu, středověká státní ideologie9. - 10. České knížectví v 11. a 12.století,: geografické prostředí, hospodářská a sociální charakteristika.beneficiární a pozemková šlechta, služebná organizace11. - 12. České knížectví : politický vývoj, problematika vztahu k tzv. Svaté říši římské, postavení udělných knížectví.13. 15. Hospodářské změny ve 13 a na počátku 14. století (vrcholná kolonizace, města, rozvoj hornictví, peněžní hospodářství)16. - 18. České království za posledních Přemyslovců vnitro a zahraničně politické problémy: aktivní účast ve středoevropské politice, rozšiřování území, vztah k Říši19. Situace v Čechách po vymření Přemyslovců, nástup Lucemburků20. - 21. Vláda Jana Lucemburského22. - 23. Český stát za Karla IV24. - 25. Vývoj církve ve 14. a 15. století papežský fiscalismus, církevní řády, úpadek církve a hledání východiska26. Časová rezerva

Získané způsobilosti

Hlavním cílem je získání důležitých faktografických znalostí českých dějin od příchodu Slovanů do poloviny 15. století a orientace v pramené základně k těmto událostem a seznámení s problematikou edic pramenů z tohoto období

Literatura

Jirásko L. Církevní řády a kongregace v zemích českých. Praha, 1991. Hofman F. České město ve středověku. Praha, 1992. Kavka F. Dějiny Československa I - II. Praha, 1965. Petráň J. a Kol. Dějiny Československa I (do roku l648). Praha, 1990. Čornej P. Dějiny zemí Koruny české I. Praha, 1992. Smetánka Zd. Legenda o Ostojovi. Praha, 1992. Kavka F. Život na dvoře Karla IV. Praha, 1993.

Požadavky

Zvládnutí zápočtového testu zaměřeného na základní problematiku raného a vrcholného středověku (týká se konsultační formy), v prezenční formě je samostatný seminář s vlastními požadavky)

Garant

prof. PhDr. František Musil, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. František Musil, CSc.