Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historická geografie a kartografie (KPVHA / PYGEO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPVHA / PYGEO - Historická geografie a kartografie, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Historická geografie - předmět studia, definice a vývoj oboru v českých zemích a v zahraničí, současný stav výzkumu, mezinárodní konference, vybrané projekty, odborná periodika a literatura. Environmentální dějiny.2. Struktura a metody historické geografie s důrazem na význam a tvorbu rekonstrukčních map.3. Prameny historické geografie - písemné a obrazové.4. Prameny historické geografie - kartografické, mapové fondy a sbírky, dějiny kartografie - vývoj oboru v zahraničí a v českých zemích, současný stav, edice, literatura.5. Prameny historické geografie - hmotné, letecké snímkování, letecké laserové skenování krajiny.6. Práce s mapami - rozbor a posouzení kartografických pramenů, kartografická metoda.7. Přehled mapového zobrazení českých zemí, atlasová kartografie a její význam v historických vědách.8. Historická krajina českých zemí - chronologická a tematická strukturalizace, proměny krajiny a jejich příčiny. Problematika názvosloví.9. Historická krajina českých zemí - období středověku s důrazem na vývoj a proměny sídelní struktury.10. Historická krajina českých zemí - období raného novověku s důrazem na rozvoj rybničních soustav.11. Historická krajina českých zemí - období raného novověku s důrazem na barokní krajinu..12. Historická krajina českých zemí - období 19. a 20. století s důrazem na industrializaci krajiny a urbanizační procesy.13. České země a Evropa v historickogeografickém kontextu. Proměny krajiny českých zemí - shrnutí. Význam historické geografie pro kulturní dědictví a regionální identitu.Pro kombinované studium:1. Historická geografie - předmět studia, definice, vývoj oboru, struktura a metody historické geografie.2. Prameny historické geografie (písemné, obrazové, hmotné, kartografické).3. Historická krajina českých zemí, středověk a raný novověk, hlavní proměny a jejich příčiny.4. Historická krajina českých zemí, novověk, hlavní proměny a jejich příčiny. Význam historické geografie pro kulturní dědictví a regionální identitu.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je seznámení studentů s obory historická geografie a historická kartografie počínaje jejich historií, teoretickými postuláty, metodologií a faktografií. Důraz je kladen na získání teoretických poznatků a praktických návyků a dovedností, využitelných v praxi. Sledovaným aspektem je rovněž paměť krajiny jako nové téma v historické geografii v návaznosti na využívání kartografických pramenů a kartografické metody ve společenskovědních oborech. Přednáška studenty vede k možnostem získání praktických návyků a dovedností, důležitých k pochopení oboru a využití získaných teoretických poznatků v praxi.

Literatura

Behringer, Wolfgang. Kulturní dějiny klimatu. Vyd. 1. Praha ;, 2010. ISBN 978-80-7432-022-4.Maur, Eduard. Paměť hor. Vyd. 1. Praha, 2006. ISBN 80-86515-60-5.

Požadavky

Udělení zápočtu (kreditů) je závislé na účasti studenta ve výuce a na plnění uložených úkolů.

Garant

prof. PhDr. Eva Semotanová, DrSc.