Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět PVH 1. (KPVHA / PYPV1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPVHA / PYPV1 - PVH 1., Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Osnova:- vznik a vývoj pvh- úloha, metody a členění pvh- Paleografie, dějiny oboru, základní literatura- základní terminologie- přehled vývoje latinského písma do současnosti- Epigrafika a předmět jejího studia- základní vývoj nápisového písma a jeho užití- zkratkové systémy, číslice, čísla a početní úkony- Sfragistika a předmět jejího studia- popis pečetí a jejich členění- vývoj pečetí na území českých zemí.

Získané způsobilosti

Předmět by měl studentům poskytnout základní přehled o problematice pomocných věd historických jako celku a umožnit jim získat schopnosti interpretovat paleografické i epigrafické texty především z období novověku. Epigrafické znalosti a dovednosti by měly studentům usnadnit zvládnutí popisu, zařazení a interpretaci pečetí z průběhu jejich vývoje a užití na území českého státu. Znalosti získané v této části pvh budou dále rozvíjeny v následující výuce, která již vyžaduje větší míru zkušeností s písemnými prameny.

Literatura

Sedláček, A. Atlas erbů a pečetí české a moravské středověké šlechty I.?V. ?K vydání připravil Vladimír Růžek. Praha 2001?2003. Pátková, H. Cvičení z pozdně středověké paleografie. Praha 2001-2009. Pátková, H. Česká středověká paleografie. České Budějovice 2008. Roháček, J. Epigrafika v památkové péči. Praha 2007. Ebelová, I. Klíč k novověké paleografii. Praha ISV 2004. Horáková L.- Zouhar J. Novověká paleografie a diplomatické texty. FHS UHK 2007 ( e-scripta + elektronická výuková opora v programu Web CT ). Hledíková, Z.-Kašpar, J. Paleografická čítanka. Praha 1982 ad. vyd. Vidman, L. Psáno do kamene. Antická epigrafika. Praha 1975 ad. Horáková, L.-Zouhar, J. Texty novověké paleografie. Hradec Králové 2008. Krejčíková, J.-Krejčík, T. Úvod do české sfragistiky. Ostrava 1989. Kašpar, J. Úvod do novověké latinské paleografie se zvláštním zřetelem k českým zemím. Praha 1982. Hlaváček, I.-Kašpar, J.-Nový, R. Vademecum pomocných věd historických. Jinočany 1997 ad.

Požadavky

Základním předpokladem úspěšného zvládnutí zkoušky je splnění zadaných seminárních úkolů a zvládnutí písemných testů ověřujících především praktické znalosti z paleografie. V ústní zkoušce student prokazuje zvládnutí teorie daných disciplín.

Garant

doc. PhDr. Věra Němečková, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Věra Němečková, Ph.D.