Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Demografie - úvod do oboru (KSOC / DEMO1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSOC / DEMO1 - Demografie - úvod do oboru, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení demografie, místo demografie v systému vědních oborů, vnitřní členění demografických disciplín2. Historie demografie, mezinárodní demografické a populační organizace, časopisy3. Prameny demografických dat - sčítání lidu, evidence přirozené měny, evidence migrací, evidence nemocnosti a ostatní prameny4. Demografické ukazatele5. Časový rozměr demografických procesů6. Struktura obyvatelstva podle pohlaví a věku, její ukazatele, grafické znázornění7. Etnická skladba obyvatelstva8. Demografické procesy: Úmrtnost, Porodnost, Potratovost, Sňatečnost, Rozvodovost9. Celkové charakteristiky demografické reprodukce10. Migrace11. Populační odhady, projekce a prognózy12. Populační teorie (demografická revoluce, druhý demografický přechod)13. Problematika demografického stárnutí

Získané způsobilosti

Studenti budou seznámeni se základy demografické analýzy, s hlavními populačními teoriemi a s problematikou demografických prognóz. Budou se orientovat v možnostech získání a využití demografických dat.

Požadavky

Zápočet na základě prokázání znalostí v zápočtovém testu.

Garant

prof. PhDr. Lubomír Brokl