Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy ekonomických teorií (KSOC / EKON)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSOC / EKON - Základy ekonomických teorií, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Základní ekonomické pojmy a teorie (přehled ekonomických teorií, ekonomických pojmů a problémů).2.Formování trhu (typy trhů, tržní subjekty, makroekonomický koloběh).3.Základní makroekonomické veličiny (makroekonomické veličiny, čistý ekonomický blahobyt).4.Základní elementy trhu (nabídka, poptávka, cena, konkurence).5.Peníze a peněžní trh (funkce a vývoj peněz, bankovní soustava ČR).6.Trh práce a nezaměstnanost (práce a nezaměstnanost, sociální důsledky nezaměstnanosti, sociální nerovnost, chudoba).7.Inflace (charakteristika, měření, sociální důsledky inflace).8.Hospodářský cyklus (charakteristika, druhy cyklů)9. Hospodářská politika státu (cíle a nástroje HP, selhání trhu a selhání vlády, veřejné statky, externality).10. Fiskální politika (cíle, nástroje, druhy fiskální politika, soustava veřejných rozpočtů, státní rozpočet, územní rozpočty, rozpočtový deficit, veřejný dluh).11. Měnová politika (cíle, nástroje a druhy, souvislost se sociální politikou).12. Otevřená ekonomika (platební bilance, systémy měnových kurzů, regulace měnového kurzu, protekcionismus).13. Náklady, výnosy, hospodářský výsledek (členění nákladů a výnosů, zjišťování hospodářského výsledku).14. Podnikání (subjekty podnikání, podniky jednotlivců a obchodní společnosti).

Získané způsobilosti

Osvojení si základních ekonomických pojmů, teorií, problémů a ukazatelů z mikroekonomie, makroekonomie i praktické ekonomiky.

Požadavky

a

Garant

prof. PhDr. Lubomír Brokl