Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Profesní etika (KSOC / ETIK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSOC / ETIK - Profesní etika, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Etická a morální dilemata současné profesní, ekonomické a politické sféry. Problémy defraudace, (úplatkářství), klientelismu z pohledu etiky. Úcta k úspěchu a úcta k lidské důstojnosti (úcta k osobě člověka), problémy současného tichého i okázalého egoismu a narcisismu. Etika podnikání, zaměstnání a nezaměstnanosti. Etika, moc, terorismus a válka. Morálka chudoby, nouze, životního zoufalství, bezdomoví. Etika filantropie (pomoci), altruismu (sebeobětování) a účinné a adresné sociální solidarity. Morální význam sociální práce a pomoci vůbec.Etická a morální dilemata současné veřejné, sociální, (sociálně patologické) a komunikační sféry, zpětný vliv informační ?svobody? a možností ?individualizované volby? v morálním vyzrávání a projevech různých věkových skupin společnosti, problém drog, ?normality? násilí, gemblerství, problém sociální sebevraždy. Tzv. adrenalinové aktivity současnosti a morálka. Masové sporty a hnutí z etického hlediska (jejich pozitiva a negativa).Etika medicíny a zdravotnictví. Otázky výzkumu a užití kmenových buněk a etiky uplatňování genetického inženýrství vůbec. Etika manželství a partnerství v jeho tradiční i moderní podobě vztahu muže a ženy. Etika vztahu mezigeneračních vazeb. Etická a morální dilemata zdravotně a mentálně retardované, osobní životní (psychicky traumatizované) sféry. Problémy eutanásie, umělého přerušení těhotenství a sebevraždy, otázky úcty k lidskému životu a smysl života člověka z kvantitativního a kvalitativního zřetele. Etika thanatologická. Etické otázky charitativní práce.Etika a noetika (pravda, lež a morálka, profesní tajemství z pohledu etiky). Etika vědecké a pedagogické (výchovné a zdělávací) práce, vč. etiky speciální pedagogiky.

Získané způsobilosti

Seznámení se základními etickými koncepcemi, problémy a kategoriemi s důrazem na dilemata profesní morálky.

Požadavky

Přednášky, konzultace, samostatná či skupinová seminární vystoupení s referáty, zkušební testy, zápočtová písemná (a digitální) práce na sjednané téma.

Garant

PhDr. Miroslav Joukl, Ph.D.