Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Filosofie společnosti (KSOC / FSPO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSOC / FSPO - Filosofie společnosti, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky jsou strukturovány chronologicky a tématicky. Chronologické členění, které je osou výkladu, má pět oddílů: athénská demokracie a reflexe tehdejších sociálních a politických problémů (např. kontroverze o instituci otroctví a její novověké paralely), křesťané a společnost (dvojí právní řád, dvě ekonomiky, dvě společnosti), na cestě k moderní společnosti (např. utopické myšlení jako reakce na prudký rozvoj manufakturní výroby a ekonomiky), osvícenci a společnost (např. sekularizace společnosti a reakce na proces sekularizace), počátky sociální vědy.

Získané způsobilosti

Cílem kurzu je dokumentovat výše uvedená tvrzení zkoumáním sociálních učení velkých postav evropské filosofické tradice a současně poukázat na to, v jakém sociálním kontextu se jejich dílo rozvíjelo, případně jaká mohli či nemohli poskytnout řešení.

Požadavky

a

Garant

PhDr. Miroslav Joukl, Ph.D.