Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekologie a společnost (KSOC / GEKOL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSOC / GEKOL - Ekologie a společnost, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. GLOBALIZACE A UDRŽITELNÝ ROZVOJGlobalizacePopulace a spotřebaUdržitelný rozvoj2. DOPADY NA PROSTŘEDÍProstředí3, EKOLOGIEEkologie populaceEkologie společenstva4. EKOSYSTÉMYEkosystémové službyEkosystémový přístupSocio-ekologický systém5. APLIKACE EKOLOGIEMěsto a ekologie městaIndustriální ekologieEkologie člověka a ekologie nemociAgroekologie6. VĚDA A TECHNOLOGIE7. RIZIKOVÁ SPOLEČNOSTSocio-technický systémRizikoVnímání rizika/nebezpečíKomunikace rizikaRiziko a sociologie8. LIDSKÁ BEZPEČNOST9. METODOLOGIEProblémová analýzaSoft System MethodologyDPSIRAnalýza životního cyklu

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je prezentovat základní principy ekologie a ekosystémů v souvislosti s globalizací a rizikovou společností a formulovat představu o ekologické gramotnosti, která je důležitá pro vytváření udržitelné společnosti.

Požadavky

Zkouška ve formě diskuse nad seminární prácí ( rozsah 7- 8 stran textu). Seminární práce by měla splňovat tyto požadavky:Zaměření práce:1. Komparativní (porovnávají se zvolené přístupy k nějakému problému ? například různá pojetí rizikové společnosti)2. Analyticko-hodnotícíOriginální rešerše je možnáTéma práce: (příklady na ukázku)Vybraný ekologický problémVybraný společenský problémVztah mezi ekologií města a sociologie městaProblém rizikaAtd.V případě nejasnosti tématu je možná konzultaceLiteratura:Braniš, M., K. Pivnička. 1994. Úvod do studia životního prostředí. Praha: Univerzita Karlova.Moldan, B. 1995. Životní prostředí globální perspektiva. Praha: Univerzita Karlova.Moldan, B. 1997. Příroda a civilizace. Praha: SPN.Mozga, J., M. Vítek. 2002. Udržitelný rozvoj a řízení rizik, pohrom a krizí. Hradec Králové: Gaudeamus.Mozga, J., M. Vítek. 2004. Společenské aspekty rizik. Hradec Králové: Gaudeamus.Mozga, J., M. Vítek. 2008. Sociální ekologie. Hradec Králové: Gaudeamus.Beck, U.: 2004, Riziková společnost. Praha: Sociologické nakladatelstvStonawski, J. 1993. Základy ekologie. Praha: Univerzita Karlova.

Garant

PhDr. Miroslav Joukl, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jaroslav Mozga, Ph.D.