Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Politická a kulturní geografie (KSOC / GEOG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSOC / GEOG - Politická a kulturní geografie, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Politická geografie ? postavení v systému věd; vývoj a směry politické geografie, obsah a předmět; některé obory politické geografie a její metodologie.2. Stát a státní území; geografická poloha státu; hranice, typy a funkce hranic, jejich stanovení a změny.3. Kulturní geografie jako součást sociální ekologie.4. Geokulturní a geopolitická regionalizace světa, centrum, periferie, region, transregion, makroregion (panregion).5. Geopolitika, Ratzelova politická geografie, geopolitická škola A. T. Mahana, Kjellénova geopolitika, Mackinderova teorie ?Heartlandu?6. Haushoferova teorie panregionů, Spykmanova teorie ?Heartland ? Rimland?.7. Cohenova teorie geostrategických a geopolitických regionů, geopolitika A. P. Severskyho, D. W. Meininga, C. S. Graye, astropolitika E. C. Dolmana.8. Geopolitické postavení ČR v rámci střední Evropy, evropského kontinentu a světa.9. Změny na politické mapě světa ve 2. pol. 20. stol. a v současnosti.10. Globalizace a její vliv na národní stát, integrační procesy ve světě.11. Národ, nacionalismus a kulturní rasismus jako geokulturní a geopolitické fenomény.12. Kosmopolitismus a patriotismus jako geokulturní a geopolitické fenomény. 13. Mezinárodní migrace ? její příčiny a důsledky.

Získané způsobilosti

Uvedení do politické a kulturní geografie jako vědní disciplíny na pomezí přírodních a společenských věd, získání základní informace o geopolitických teoriích a základních pojmech.

Požadavky

seminární vystoupení, prezentace prostudované literatury, referát ke zvolenému tématu, řízená diskuse, úspěšné složení zápočtového testu z témat probíraných na přednáškách

Garant

prof. PhDr. Lubomír Brokl