Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody sociologického výzkumu (KSOC / GMETO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSOC / GMETO - Metody sociologického výzkumu, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základy bádání v sociálních vědáchDefinování problému ? co je výzkumný problém a v jakém je vztahu k problému praktického života? Přehled literatury věnované danému problému: vědecká paradigma a výzkumný problém. Formulace hypotéz. Pozorování a interpretace výsledků ? proč se různé vědecké interpretace liší? Problém kauzality a proměnná veličina. Závislá a nezávislá proměnná. Jediná příčina a množina příčin. Konceptualizace, operacionalizace a měření. Co je feminismus? Jak veliké předsudky máte vůči příslušníkům jiných etnických skupin? Indexy, skály a typologie. Základní typy indexů, stupnic a typologií. Logika výběru vzorky: základní a výběrový soubor. Jednoduchý náhodný výběr a systematický výběr. Vícestupňový stratifikovaný výběr pro celostátní reprezentativní výzkum.Pojem validity a reliability výzkumných zjištění, proč jsou konceptualizace,operacionalizace,postupy měření a výběru vzorky tak důležité? Základní chyby a omyly v sociologickém výzkumu. Formulace závěrů z výzkumu, potvrzování hypotéz. Očekávané a neočekávané zjištění výzkumu. Kontrola vedlejších působících proměnných a zřetězení proměnných.2. Výzkumné techniky. Kontrolovaný experiment v sociálních vědách a sociologii. Rozdíly mezi skupinami. Experiment a evaluační výzkum. Etické a poznávací problémy experimentů a evaluace.Přehledové studie, sondáž neboli survey: výzkum z použitím dotazníku. Způsoby distribuce dotazníků, anketář, pošta, telefon nebo internet? Zásady tvorby dotazníku, navštivte www.survemonkey! Výhody a nevýhody přehledových studií. Práce v terénu - terénní výzkum, pozorování na místě, kde se něco děje; zúčastněné pozorování. Výhody a nedostatky terénní práce. Interview: neexistuje žádná přesná hranice mezi dotazníkem v přehledové studii a rozhovorem. Hloubkové techniky: konverzační analýza používající magnetofon nebo videonahrávku, záznam všech slyšitelných projevů v konverzaci, výrazů tváře a gesta. Biografie a deníky. Shromáždění materiálu o určitých osobách podle jejich vlastního vyprávění. Nevtíravý sociální výzkum: výzkum bez interakce se zkoumanými osobami. Zkoumání stop lidské činnosti: analýza statistických údajů, historických dat a úředních dokumentů. Zpracování dat: kvantitativní a kvalitativní výzkum Archivy sociálních dat a jejich využití, navštivte http://archiv.soc.cas.cz/3. Etický kodex sociologického výzkumu a ochrana osobních údajů respondentů v sociálně-vědním výzkumu. Navštivte http://www.m-journal.cz/4. Jak psát výzkumnou zprávu.

Získané způsobilosti

Porozumět základním pojmům a postupům v sociologickém získaných dovednost výzkumu.Posluchač získá dovednost formulovat výzkumnou hypotézu a navrhnout postup jejího ověření podle standardních pravidel sociologického výzkumu.

Požadavky

Seminární práce a ústní zkouška.Literatura:DISMAN, M. Jak se vyrábí sociologická znalost. Praha: Karolinum, 1993. FRANKFORT-NACHMIAS, CH., NACHMIAS, D. Research Methods in the Social Sciences. Scientific American/St. Martin's College Publishing Group, Inc., 1996.JEŘÁBEK, H. Úvod do sociologického výzkumu. Praha: Karolinum,1993.MACHONIN, P., ALAN, J. Jak se rodí sociologický výzkum. Praha: Karolinum, 1992. NOWAK, S. Metodologia badan spolecznych. Warszawa: PWN, 1985. ŠUBRT, J. Kapitoly ze sociologie veřejného mínění. Praha: Karolinum, 1998.

Garant

PhDr. Miroslav Joukl, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Ján Bunčák, CSc.