Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná sociologie 2 (KSOC / GOBE2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSOC / GOBE2 - Obecná sociologie 2, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Od množství jedinců k sociální skupině.2. Podoby sociálních skupin a jejich typologie.3. Sociologické chápání kultury: prostory kulturní regulace, kulturní tradice a vytváření kultury.4. Axio-normativní systém: normy a hodnoty, komplexy pravidel ? procedury, instituce a role.5. Společenské vědomí: jazyk jako nástroj, podoby společenského vědomí.6. Kultura důvěry: strukturální prameny důvěry v společnosti.7. Sociální diferenciace: nerovnost a sociální nerovnost, sociální stratifikace, sociální vrstvy a třídy.8. Význam a funkce nerovností: ideologie a teorie.9. Moc a autorita: moc jako jedna z podob nerovnosti, podoby moci a formy legitimizace moci, vůdcovství.10. Socializace a sociální kontrola: socializace jako začleňování do společnosti, internalizace kultury, efekty a slabá místa socializace.11. Proces institucionalizace: strukturální determinace a morfogeneze, inovace a inovátoři, kariéra inovace.12. Kultura, sociální diferenciace a inovace jako zdroje sociální dynamiky: mikro-sociální a makrosociální změny: sociální rozvoj a osudy idejí sociálního rozvoje.

Získané způsobilosti

Seznámení s vybranými tématy obecné sociologie, která rozšiřují poznatky předmětu Obecná sociologie 1 a zaměřují se na problematiku sociální nerovnosti a sociálních institucí.

Literatura

Machonin, P., M. Tuček a kol. Česká společnost v transformaci. K proměnám sociální struktury. Praha: Sociologické nakladatelství, 1996. Možný, I. Sociologie rodiny. Praha: Sociologické nakladatelství,, 1999. Možný, I. Sociologie rodiny. Praha: Sociologické nakladatelství,, 1999. Sztompka, P. Socjologia. Analiza spoleczenstwa. Znak, 2003. Kirby, M.:. Stratification and Differentiation. London, 1999. London, 1999. Göran Therborn. The World: A Beginner s Guide. Polity, 2010. 2010. De Singly, F.: Sociologie současné rodiny. Praha: Portál, 1999.

Požadavky

Písemný test a ústní zkouška.

Garant

PhDr. Miroslav Joukl, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Ján Bunčák, CSc.