Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie pohraničních oblastí (KSOC / GPOHR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSOC / GPOHR - Sociologie pohraničních oblastí, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Semináře budou věnovány diskusi nad přečtenými zadanými texty, praktickému procvičování analytických metod pro výzkum sociální struktury a rozvojových podmínek v pohraničních oblastech, tematicky zaměřeným oblastem:1. Teoretické pojetí pohraničních oblastí a vlivů, které na ně působí- Možnosti vymezení pohraničí, typologie charakteru hranice, typické hraniční efekty, pojem periferie a její faktory, aplikace na situaci ČR.2. Pojem hranice v sociologii a příbuzné pojmy- my x oni, segregace, identita, stereotyp3. Typologie pohraničních oblastí, hlavní sociálně ekonomické charakteristiky českých pohraničních oblastí- Typologie na základě administrativních, historických a socioekonomických kritérií, demografická, sociální a ekonomická specifika4. Přeshraniční vlivy- Přeshraniční vlivy v oblasti ekonomické, kulturní, občanské5. Historická specifika vývoje pohraničí v ČR- Vývoj pohraničních oblastí v souvislosti s vývojem hranic českých zemí, osídlováním, důraz na souvislosti česko-německých vztahů, problematiku poválečného odsunu Němců a vznik železné opony6. Problematika regionálního rozvoje pohraničí- základní principy a opatření regionálního rozvoje. Specifika rozvojového potenciálu a obtíží pohraničních regionů7. Domácí a evropské nástroje rozvoje pohraničních regionů- přehled českých a evropských opatření na podporu rozvoje pohraničních regionů a přeshraniční spolupráce, institucionální a finanční rámec rozvoje pohraničních regionů8. Problematika euroregionů- přehled rozvoje a fungování euroregionů v evropském kontextu a v českých podmínkách9. Identita obyvatel pohraničí- hranice a pohraničí jako sociální konstrukce, problematika identity obyvatel pohraničí v souvislosti a historickými, etnickými a politickými specifiky českých pohraničních oblastí

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je představit studentům základní přístupy k sociologické analýze pohraničních oblastí, zejména se zaměřením na regionální rozvoj pohraničních oblastí a možnosti přeshraniční spolupráce.

Literatura

Jeřábek, M. a kol. České pohraničí: bariéra nebo prostor zprostředkování?. Praha: Academia., 2004. Temelová, Jana, J. Novák, L. Pospíšilová, N. Dvořáková. ?Každodenní život, denní mobilita a adaptační strategie obyvatel v periferních lokalitách?. Sociologický časopis/Czech Sociological Review 47(4): 831-858. Sociologický časopis/Czech Sociological Review, 2011. Čapka, F., L. Slezák, J. Vaculík. Nové osídlení pohraničí českých zemí po druhé světové válce. Brno: CERM. (zejména kapitola Nová podoba českých zemí, str.185-206). Brno: CERM, 2005. Houžvička, V., L. Novotný. (eds.). Otisky historie v regionálních identitách obyvatel pohraničí, Sebedefinice a vzájemné vnímání Čechů a Němců v přímém sousedství. Praha: Sociologický ústav AV ČR., 2007. Lamont, Michele, Virag Molnar. ?The Study of Boundaries in the Social Sciences.? Annu. Rev. Sociol., 28: 167?95. 2002. Zich, František a kol. Kdo žije v pohraničí?. SOU AV ČR, 1996.

Požadavky

Studenti obdrží zápočet za absolvování závěrečného testu a sepsání krátké seminární práce na zadané téma, alternativně přednesení referátu během semináře.

Garant

PhDr. Miroslav Joukl, Ph.D.