Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Populační vývoj České republiky a světa (KSOC / GPOPU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSOC / GPOPU - Populační vývoj České republiky a světa, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vymezení demografie, základní pojmyHlavní ukazatele populačního vývoje, zdroje datZákladní poznatky historické demografieDemografická revoluceDruhý demografický přechod, stárnutí populacePopulační vývoj českých zemíHlavní specifika populačního vývoje světa, vybrané skupiny zemíMigraceUkázka regionálních analýz populačního vývoje

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je seznámit studenty s hlavními rysy minulého, aktuálního i očekávaného populačního vývoje a poskytnout jim základní znalosti z oblasti zdrojů demografických dat, jejich analýzy a aplikace.

Literatura

Fialová, L. a kol.:. Dějiny obyvatelstva Českých zemí. Mladá Fronta, Praha, 1998. Horská, P. a kol. Dětství, rodina a stáří v dějinách Evropy. Praha, 1990. Bade, K. J. Evropa v pohybu ? Evropské migrace dvou staletí. Nakladatelství lidové noviny, Praha, 2004. Vallin, J. Světové obyvatelstvo. Academia, Praha, 1992.

Požadavky

Pravidelné plnění úkolů zadaných na seminářích. Prokázání znalostí v závěrečném testu.

Garant

RNDr. Mgr. Lucie Vítková, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Mgr. Lucie Vítková, Ph.D.