Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie sídel (KSOC / GSIDL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSOC / GSIDL - Sociologie sídel, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Čím se zbývá sociologie sídel- Sociologie sídel jako studium vzájemných vztahů mezi sociálními jevy a prostorovou organizací společnosti. Základní témata sociologické analýzy sídel: sociální morfologie sídel, sociální chování jejich obyvatel, instituce v sídlech, kulturní jevy v prostředí sídel, semiotika prostředí sídel.2. Vývoj teoretického sociologického uvažování o městě- Předsociologické teorie do konce 19. století, klasikové a sociologie města, chicagská škola, ?human ecology?, kritika ekologické teorie a ?New urban sociology?, neomarxismus, neoweberiánství, současné trendy v sociologickém přemýšlení o lidských sídlech3. Urbanizace v historickém pohledu- pojem urbanizace a její historické fáze, první a druhá městská revoluce, kapitalistická evropská industriální města v 19. století. Postindustriální společnost a proměny měst, deindustrializace, suburbanizace metropolizace, globální města4. Deskripce osídlení České republiky- Sídelní struktura České republiky. Sídla a obce ? počet a velikostní struktura. Politicko-správní typy obcí. Města ? počet, typy, velikostní struktura. Sídelní struktury vyššího řádu: městský region, sídelní aglomerace, metropolitní území. Okresy. Kraje. Regiony soudržnosti. Venkov a venkovská sídla.5. Sociálně-prostorová diferenciace a exkluze ve městě- Rezidenční segregace, její příčiny, formy a hodnocení. Sociální vyloučení ve městech. Územní společenství v městském prostředí - sousedství a lokální skupiny. Bezdomovectví. Problémy integrace přistěhovalců a menšin. Městská sociální hnutí a squating.6. Specifické městské prostory- Historické centrum, komerční centrum, vnitroměstská obytná zóna, předměstí, periferie, oblast příměstského rezidenčního bydlení, příměstská obslužná zóna. Ghetta, slumy, sociálně vyloučené lokality. Brownfieldy a jejich revitalizace. Sídliště jako sociální bydlení a jako socialistická forma suburbanizace, klady a problémy sídlišť, jejich budoucnost.7. Sídlo jako politický prostor- teorie lokální politiky (pluralismus, teorie elit), problematika politického vůdcovství, problém community power8. Venkov a jeho obyvatelé- Pojem venkova a jeho různé významy. Kontinuum město-venkov. Regionální diferenciace venkova - venkov v metropolitních oblastech a mimo ně. Typy venkovských sídel. Problémy malých obcí.

Získané způsobilosti

Cílem je seznámit studenty s hlavními otázkami spojenými se sociologickým výzkumem sídel a s jejich konkrétními projevy v České republice.

Literatura

Lin, J., Mele, Ch. Urban Sociology Reader. Routledge., 2005. Horská, Pavla, Maur Eduard a Jiří Musil. Zrod velkoměsta. Litomyšl: Paseka, 2002.

Požadavky

Studenti obdrží zápočet za absolvování závěrečného testu a sepsání krátké seminární práce na zadané téma, alternativně přednesení referátu během semináře.

Garant

PhDr. Miroslav Joukl, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Josef Bernard, Ph.D.