Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Statistika pro sociology (KSOC / GSTAT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSOC / GSTAT - Statistika pro sociology, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Co je to statistikaHistorie statistiky s důrazem na rozvoj induktivních metod a jejich využití v sociologiiZákladní pojmyZákladní a výběrový soubor, náhodný výběr a reprezentativitaTypy proměnných a možnosti jejich analýzyPopisná statistika (míry centrální tendence, míry variability, špičatost a šikmost, odlehlé hodnoty, způsoby grafického zobrazení dat, transformace dat a standardizace)Indexy, procenta, časové řady, trendyVztahy dvou proměnných, korelační a regresní analýzaZáklady pravděpodobnosti, základní pravděpodobnostní rozděleníZákladní principy statistického usuzování (odhady a testy hypotéz)Základní principy vícerozměrné statistiky (přehled metod nejčastěji využívaných v sociologii)

Získané způsobilosti

Cílem kurzu je seznámení studentů se základními principy statistických metod, s využitím popisné a induktivní statistiky v sociologii. Praxe zpracování a interpretace tabulkových i grafických výstupů bude procvičována jak na běžném softwaru (MS Excel) tak specializovaném statistickém (IBM SPSS).

Literatura

Řehák, Jan., Blanka Řeháková. Analýza kategorizovaných dat v sociologii. Praha: Academia., 1986. Swoboda, Helmut. Moderní statistika. Praha: Svoboda., 1977. Hendl, J. Přehled statistických metod zpracování dat. Praha: Portál, 2004. Jeřábek, H. Úvod do sociologického výzkumu. Praha: Karolinum., 1993. Disman, M. Jak se vyrábí sociologická znalost. Praha: Karolinum., 1993. Zvára, Karel, Josef Štěpán. Pravděpodobnost a matematická statistika. Matfyzpress., 2002.

Požadavky

Pravidelná práce na seminářích, závěrečný test.

Garant

PhDr. Miroslav Joukl, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jitka Kühnová, Ph.D.