Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody sociologického výzkumu (KSOC / METO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSOC / METO - Metody sociologického výzkumu, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Věda a její metody. Specifika badatelství ve společenských a přírodních vědách. Cesty k vědeckému výkladu společnosti. Epistemologický kontext ? pozitivismus, interpretativismus, ontologický kontext? objektivismus, konstruktivismus. Zobecňování, teorie a výzkum. Pozitivizmus a postmoderna. Badatelská etika. Kvantitativní výzkum, jeho podstata, základní kroky, postup a etapy. Základní pojmy. Příprava projektu. Vzorek a jeho výběr. Příprava dotazníku, typy otázek. tazatelé a dotazovaní. Práce v terénu. Návratnost a práce s dotazníky před zpracováním. Počítačové zpracování, interpretace výsledků. Standardizovaný rozhovor, jeho druhy, etapy realizace. Počítačové zpracování (příprava datového souboru, třídění prvního a druhého stupně - ukázky výstupů softwaru IBM SPSS). Obsahová analýza. Dokumenty jako zdroje dat. Sekundární analýza dat (práce s datovými soubory výzkumů uložených v Sociologickém datovém archivu Sociologického ústavu AV ČR). Pozorování, jeho druhy, zpracování. Přednosti a omezení kvantitativního postupu. Kritika objektivismu.Kvalitativní výzkum. Podstata kvalitativního výzkumu, jeho přednosti a omezení. Etapy výzkumu, srovnání s kvantitativním postupem. Změna obsahu stejných termínů. Kvalitativní rozhovor, jeho typy, vedení a zpracování. Focus Groups. Etnografie a zúčastněné pozorování. Kvalitativní zpracování dat. Počítačové možnosti. Kritika ?subjektivismu? kvalitativního postupu.Kombinované přístupy. Aplikace metod v jednotlivých společenskovědních disciplínách.Výzkumy vědecké a průzkumy komerční, veřejné mínění a průzkumy veřejného mínění.Jak zpracovat projekt výzkumu. Jak prezentovat výsledky v publikaci či závěrečné zprávě, přednášce, konferenci.

Získané způsobilosti

Seznámení s vybranými metodami, procedurami a technikami kvantitativního a kvalitativního výzkumu, s tvorbou úvodního projektu výzkumu.

Požadavky

a

Garant

prof. PhDr. Lubomír Brokl