Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná sociologie 2 (KSOC / OBEC2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSOC / OBEC2 - Obecná sociologie 2, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Sociální nerovnost a sociální instituceSociální nerovnost. Sociální stratifikace (otevřené a uzavřené systémy ? kasty, třídy, vrstvy, chudoba, stratifikace ČR, sociální mobilita; stratifikační teorie; globální stratifikace). Stratifikační výzkumy. USA třicátých let, Československo šedesátých let a současná česká společnost. Stratifikace rasová, etnická, podle pohlaví (nerovnost v zaměstnáni, rodině, dvaapadesáti procentní menšina, století bojů za rovnoprávnost, soudobé redefinování role žen a mužů). Meziskupinové vztahy (splývání, asimilace, pluralismus, vykořisťování, etnický konflikt, apartheid, rasové teorie). Globální stratifikaceSociální instituce. Rodina. Kulturní rozdíly a podobnosti. Manželství. Rodinné násilí. Proměny rolí a budoucnost rodiny. Vzdělání. Revoluce ve školství. Školství pro průmyslovou společnost, pro kapitalismus, statusové soupeření, nerovnost ve školství, kvalita vzdělání, vzdělání v globální perspektivě. Náboženství. Charakteristika náboženství. Tři interpretace role náboženství ve společnosti (světské a profánní ? Durkheim, opium lidu ? Marx, činitel sociální změny ? Weber, podstata a typy náboženských organizací, náboženství v moderní společnosti); Politika. Vznik státu a moderní státy. Moc a pravomoc, konsolidace a expanze, ochrana a podrobení. Státní formy. Stát blahobytu. Jeho krize? Občanská práva a demokracie. Role politických stran. Stát a společnost. Občanská společnost a její role. Demokratické teorie. Sociologie politiky. Iterativní vztah sociální struktury a politické struktury. Globalizace, nadnárodní korporace, občanská společnost a státy.

Získané způsobilosti

Seznámení s vybranými tématy obecné sociologie, která rozšiřují poznatky předmětu Obecná sociologie 1 a zaměřují se na problematiku sociální nerovnosti a sociálních institucí.

Požadavky

a

Garant

prof. PhDr. Lubomír Brokl