Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná sociologie 3 (KSOC / OBEC3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSOC / OBEC3 - Obecná sociologie 3, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Hlavní procesy dnešního světa. Moderní stát a moderní společnost. Je moderní stát v krizi? Konsolidace a expanze. Je občanská společnost na vzestupu, nebo v úpadku? Ideály demokracie a realita. Jak rozumět současným post industriálním, post moderním společnostem? Kdo vládne v těchto společnostech? Práce a kapitál, rozevírající se polarita? Třetí cesta sociální demokracie? Práce a kapitál v globální ekonomice. Světový hospodářský systém a jeho proměna po zhroucení komunismu, nadnárodní korporace, ekonomická krize třetího světa, proměna liberalismu dvacátého století. Globalizace jako kapitalismus nadnárodních a nadstátních korporaci ? Kritika globalizace jako účelové ideologie. Populační trendy a S křivka vývoje společností. Potravinová závislost, ekologická rizika. Urbanizace. Sociologie města. Masová sociální hnutí a sociální změna. Masová hnutí jako narušitel společenského řádu. Davové násilí. Sociální hnutí a sociální změna, revoluce v teoretické interpretaci. Demokratizační vlny 20. století. Pád komunismu. Druhá modernita a její rizika. Na cestě k jiné modernitě? Terorismus a válka civilizací? Proměny české společnosti od 19. století. Sociální systém a politický systém. Proměna kategorie domova.

Získané způsobilosti

Seznámení s vybranými tématy obecné sociologie, která rozšiřují obsah předmětů Obecná sociologie 1 a 2 a zaměřují se na otázky měnící se tváře moderních společností.

Požadavky

a

Garant

prof. PhDr. Lubomír Brokl