Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie a realita občanské společnosti (KSOC / OSPO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSOC / OSPO - Teorie a realita občanské společnosti, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Místo občanské společnosti ve společenských sférách (privátní, veřejné, politické).Základní funkce občanské společnosti.Vztah občanské společnosti a veřejného sektoru (nevládních organizací).Vztah občanské společnosti ke státu historicky.Vztah občanské společnosti ke státu v anglosaské a kontinentální politické kultuře.Vztah občanské společnosti ke státu v politických ideologiích a konkrétní politice států dvacátého století (korporativismus, fašismus, komunismus).Vztah občanské společnosti ke státu v politice světových organizací ve třetím světě po pádu komunismu a modifikovaný výklad role občanské společnosti v teoriích globalizace.Občanská společnost v českých zemích od 19. století.Reflexe občanské společnosti prezidentem Havlem a publicistikou devadesátých let.

Získané způsobilosti

Přiblížit občanskou společnost jako základ každé politické demokracie. Seznámit se s historickým vývojem vztahu občanské společnosti ke státu, s historií občanské společnosti v českých zemích a s realitou a interpretacemi občanské společnosti v 90. letech.

Požadavky

a

Garant

prof. PhDr. Lubomír Brokl