Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální sítě aktérů regionál. rozvoje (KSOC / REGI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSOC / REGI - Sociální sítě aktérů regionál. rozvoje, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Principy územní správy a samosprávy v ČR: státní správa a samospráva jako mocenské hierarchie obecně, systém územní veřejné správy, územní členění ČR ? obec, kraj, region soudržnosti; reforma veřejné správy a její důsledky; spolupráce obcí.2. Principy dobrého spravování územního společenství: místní a regionální komunita, řízení a spravování, demokracie a participace občanů na veřejných záležitostech, občanská společnost.3. Základní koncepce lokálního a regionálního rozvoje, ekonomický a komplexní rozvoj území4. Pojmy participace, partnerství5. Problematika výzkumu sociálních sítía. sítě a vztahy, atributivní a relační data;b. historie analýzy sociálních sítí.c. základní kroky v některém softwarud. identifikace důležitých aktérů na základě pozičního a reputačního přístupue. interpretace výsledků6. Příklady výzkumů sociálních sítí rozvojových aktérů, participace a spolupráce

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je představit studentům základní koncepty pojící se k fungování regionální a lokální veřejné správy, strukturní a funkcionální aspekty veřejné správy v ČR a různé koncepce lokálního a regionálního rozvoje. Dále představit koncept analýzy sociálních sítí jako vhodný nástroj pro zkoumání procesů ve veřejné správě.Studenti získají absolvováním předmětu následující znalosti a dovednosti:- Znalosti formálních i neformálních aspektů fungování místní a regionální správy v ČR (aktéři, jejich vztahy a činnosti)- Znalosti zásad dobrého spravování územního společenství- Znalosti principů otevřené správy využívající prvků občanské participace a partnerství se soukromým a občanským sektorem- Porozumění konceptu sociálních sítí: sítě a vztahy, atributivní a relační data; historie analýzy sociálních sítí.- Základy analýzy sociálních sítí ve smyslu uspořádání a uchování relačních dat, nalezení základních charakteristik sociálních sítí.

Požadavky

Samostatná práce studentů na témata probíraná v kurzu, nebo úspěšná aplikace metody analýzy sociálních sítí na příkladových datech.

Garant

prof. PhDr. Lubomír Brokl