Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie 2 (KSOC / SOCI2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSOC / SOCI2 - Sociologie 2, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Životní cyklus, etapy života v sociologickém pohledu (dětství, mládí, dospělost, stáří), jedinec a jeho životní dráha.2) Sociální kontext dětství (popis sociální situace).3) Dětství a socializace, faktory formování osobnosti dítěte (rodina, škola, vrstevnická skupina, volný čas), vrůstání do světa dvou pohlaví.4) Rodina jako hlavní faktor formování osobnosti dítěte, sociologické chápání rodiny.5) Škola jako socializační činitel, vybrané problémy pohledu sociologie na tuto instituci.6) Mládí jako proces dospívání, postavení a charakteristika mládeže v současnosti.7) Mládež a systém heterosexuálních vztahů (sexuální chování, láska, volba partnera a zakládání vlastní rodiny).8) Vzdělanostní dráhy mládeže, příprava na povolání (dvojí rozhodování o životní perspektivě).9) Hodnotová orientace mládeže.10) Životní způsob mládeže v současnosti, problematika zdravého způsobu života, výklad základních kategorií život. způsobu (komplex činností času pracovního, vázaného a volného), vybrané problémy život. způsobu (život. způsob v závislosti na pohlaví, věku, lokalitě ...).11) Činnosti volného času se zaměřením na volný čas dětí a mládeže, volný čas jako fenomén industriální společnosti, jako další socializační činitel.12) Sociálně patologické jevy u dětí a mládeže (záškoláctví, agresivita a násilné chování, šikana, vandalismus, kriminalita, alkoholismus a drogová závislost).13) Aktuální problémy mládeže (nezaměstnanost mládeže, studium okrajových ? marginálních skupin mládeže ?).

Získané způsobilosti

Předmět má poskytnout souhrn sociologických poznatků o dětech, mládeži a volném čase Ty pak mohou být využity při pedagogické práci s dětmi a mládeží. Znalosti z oblasti sociologické metodologie usnadní cestu k novým informacím.

Požadavky

Zápočet na základě semestrální práce (písemná práce na zadané téma).

Garant

PhDr. Lucie Kudová, Ph.D.