Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Politická a kulturní geografie (KSOC / SVGEO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSOC / SVGEO - Politická a kulturní geografie, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Politická geografie ? postavení v systému věd; vývoj a směry politické geografie, obsah a předmět; některé obory politické geografie a její metodologie. 2. Stát a státní území; geografická poloha státu; hranice, typy a funkce hranic, jejich stanovení a změny. 3. Kulturní geografie jako součást sociální ekologie. 4. Geokulturní a geopolitická regionalizace světa, centrum, periferie, region, transregion, makroregion (panregion). 5. Geopolitika, Ratzelova politická geografie, geopolitická škola A. T. Mahana, Kjellénova geopolitika, Mackinderova teorie ?Heartlandu? 6. Haushoferova teorie panregionů, Spykmanova teorie ?Heartland ? Rimland?. 7. Cohenova teorie geostrategických a geopolitických regionů, geopolitika A. P. Severskyho, D. W. Meininga, C. S. Graye, astropolitika E. C. Dolmana. 8. Geopolitické postavení ČR v rámci střední Evropy, evropského kontinentu a světa. 9. Změny na politické mapě světa ve 2. pol. 20. stol. a v současnosti. 10. Globalizace a její vliv na národní stát, integrační procesy ve světě. 11. Národ, nacionalismus a kulturní rasismus jako geokulturní a geopolitické fenomény. 12. Kosmopolitismus a patriotismus jako geokulturní a geopolitické fenomény. 13. Mezinárodní migrace ? její příčiny a důsledky.

Získané způsobilosti

Uvedení do politické a kulturní geografie jako vědní disciplíny na pomezí přírodních a společenských věd, získání základní informace o geopolitických teoriích a základních pojmech.

Požadavky

Zápočet se udílí na základě seminárního vystoupení nebo seminární zápočtové práce nebo zápočtového testu.

Garant

prof. PhDr. Lubomír Brokl