Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Logika a argumentace (KSOC / SVLO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSOC / SVLO - Logika a argumentace, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Počátky logiky - logika pojmová a výroková. Proměny logiky - tradiční a moderní logika. Neformální logika a formální (klasická a neklasické) logiky. (2) Základní přístupy k pojetí logiky (psychologistický, platonistický a pragmatistický). (3) Jazyk a metajazyk. Logika a sémiotika. Logická analýza jazyka (přirozeného, odborného, vědeckého). (4) Sémantický pojem vyplývání a syntaktický pojem odvoditelnosti. Argumentace jako teoretický problém logiky. Logická struktura a forma; reglementace, abstrakce; konkretizace, interpretace. (5) Vymezení výroku. Jazyk výrokové logiky. Výrokové operátory, formule, pravdivostní matice. Principy (zákony) výrokové logiky, odvozovací pravidla, úsudková schémata, sémantické stromy. (6) Přirozená dedukce a axiomatizace. (7) Jazyk predikátové logiky. Kvantifikátory a logický čtverec. De Morganovy zákony. Logika relací. (8) Jazyk logiky tříd. Vztahy mezi třídami, operace logiky tříd. (10) Kategorický sylogismus. (11) Modální a vícehodnotové logiky. (12) Logika a metoda indukce a dedukce ve vědách. Úvahy o logických základech vědeckého poznání. Semináře se orientují na kolokvia k tematickým oddílům (2 ? 4; 12) a na procvičování úkolů z oddílů (5 ? 11).

Získané způsobilosti

Studenti si osvojí poznatky, které mohou jako absolventi oboru uplatnit v rámci výuky základům společenských věd, zejména s důrazem na výuku neformální logiky či filosofické logiky (případně nové rétoriky, kritického myšlení či argumentace, základů formální logiky). Dalším cílem je vytvořit předpoklady pro studium filosofie a jiných speciálních oborů, přispět ke zvládání nároků na psaní seminárních prací či diplomové práce.

Požadavky

Zápočet se udílí na základě dvou průběžných písemných testů z předem stanovených oddílů - zejména v části formální logiky (s možností závěrečné opravy neuspěšných testů). Zkouška se koná na základě písemných odpovědí k deseti dílčím úkolům a ústní doplňující evaluace znalostí či dovedností.

Garant

PhDr. Miroslav Joukl, Ph.D.