Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do sociologie (KSOC / UVOD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSOC / UVOD - Úvod do sociologie, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Rozdíl mezi myšlením zdravého rozumu, ideologickým, vědeckým. Náležitosti (charakteristika) pozitivní vědy, vědecký výklad společnosti, specifika společenských a přírodních věd. Charakteristiky vědecké práce. Rozdíly mezi společenskými vědami. Sociologie, sociologická metodologie. Čím vším se dnes zabývá sociologie. Co znamená myslet sociologicky. Základní sociologické pojmy. Sociologické disciplíny. Sociologie obecná, empirická, aplikovaná. Přehled sociologických pracovišť v ČR. Co je sociologický výzkum (badatelský), co je sociologický průzkum (veřejného mínění, trhu), jejich charakteristika. Jak se u nás mediálně výzkumy prezentují. Hlavní sociologická periodika česká a zahraniční, sociologická produkce, nakladatelství. Sociologické datové banky. Náplň práce sociologa v praxi, a v akademické praxi. Způsob studia sociologie. Knihovny a jak je využívat. Jak připravit projekt výzkumu, jak psát studentské práce tj. pokusy o odborné studie. Co lze a co nelze probrat v bakalářském studiu.

Získané způsobilosti

Stručné seznámení posluchače: a) s rozsahem a obsahem oboru, b) s tím, co z něj bude probráno v bakalářském studiu, c) s cílem studia sociologie, s možností uplatnění sociologie v praxi.

Požadavky

a

Garant

PhDr. Lucie Kudová, Ph.D.