Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie výchovy (KSOC / VYCH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSOC / VYCH - Sociologie výchovy, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Životní cyklus, etapy života v sociologickém pohledu (dětství, mládí, dospělost, stáří), jedinec a jeho životní dráha. Vymezení pojmů socializace, výchova, vzdělávání, vzdělání, kvalifikace. Sociální podstata výchovného procesu. Prostředí jako výchovný činitel. Rodina jako výchovné prostředí a prostředí výchovy v institucích zaměřených na kompenzaci funkcí rodiny. Sociální prostředí školy a výchovných zařízení. Lokální, skupinové (vrstevnická skupina), pracovní a volnočasové prostředí. Výchovné působení dalších činitelů (hromadné sdělovací prostředky, umění a instituce s ním spojené, sportovní a tělovýchovné organizace, dětské a mládežnické organizace ...). Dětství a socializace, faktory formování osobnosti dítěte Mládí jako proces dospívání, postavení a charakteristika mládeže v současnosti. Mládež a partnerské vztahy (sexuální chování, láska, volba partnera a zakládání vlastní rodiny). Vzdělanostní dráhy mládeže, příprava na povolání. Hodnotová orientace mládeže. Životní způsob mládeže v současnosti, problematika zdravého způsobu života, vybrané problémy život. způsobu (život. způsob v závislosti na pohlaví, věku, lokalitě ...). Ohrožení dětí a mládeže v prostředí, výchova a sociální deviace. Dětská práva a jejich respektování. Výchova k sociální komunikaci.

Získané způsobilosti

Hlavním cílem předmětu je analyzovat sociální aspekty výchovného procesu, charakterizovat prostředí, v nichž se výchovný proces odehrává. Poskytnout souhrn sociologických poznatků o dětech, mládeži a jejich způsobu života. Orientovat se v problematice prevence sociálně deviantního chování.

Požadavky

Seminární vystoupení.

Garant

PhDr. Lucie Kudová, Ph.D.