Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitoly z kultury a literat. zemí NJ IV (KAL / KKKN4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAL / KKKN4 - Kapitoly z kultury a literat. zemí NJ IV, Fakulta informatiky a managementu, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Deutschsprachige Philosophie Überblick.2.Humanismus und Reformation. Naturphilosophie.3.Theosophie und Mystizismus.4.Aufklärung.5.Klassische deutsche Philosophie.6.Anthropologie Schopenhauer, Nietzsche.7.Freudismus und Neofreudismus.8.Phänomenologie Edmund Husserl.9.Max Scheler Die Stellung des Menschen im Kosmos.10.Philosophie der Wissenschaft.11.Martin Heidegger. Karl Jaspers. Eugen Fink.12.Postmoderne Philosophie.Literatura:1.Povinná:Semrádová, I.: Deutschsprachige Philosophie und Literatur. Hradec Králové. 2009.Semrádová, I.: Inspirativní etické koncepce. 2012.Semrádová, I.: Průvodce výukou německého jazyka. Hradec Králové 2011.Semrádová, I.: Filosofický seminář. Hradec Králové. 2003.Semrádová, I.: Etika. Výbě+r textů k interpretaci. 2011.2.DoporučenáAnzenbacher,A.: Einführung in die Philosophie. 1985.Jauß, H.R.: Ästhetische Erfahrung und literarische Hermeneutik. 1984.Lutz, B.: Die großen Philosophen des 20. Jahrhunderts. Biographisches Lexikon. München 1999.Semrádová,I.: Překladatelská propedeutika. 2010.Störig,H.J.: Kleine Weltgeschichte der Philosophie in zwei Bänden. 1983.Informace ke kombinované či distanční formě studia:Rozsah konzultací: 12 hodinStudijní opory:a) BlackBoard:oliva.uhk.cz; kurzy: Kapitoly z literatury a kultury německy mluvících zemí; Filosofický seminář; Etikab) jiné www stránky: nec) server N: neJiné studijní materiály:- sylabus STAG- STAG- skripta Semrádová, I.: Deutschsprachige Philosophie und Literatur.2009.- monografie Semrádová, I.: Etika. Inspirativní etické koncepce. 2012.- skripta Semrádová, I.: Filosofický seminář. 2003 a pozdější vydání.- skripta Semrádová, I.: Průvodce výukou německého jazyka. 2011.- skripta Semrádová, I.: Překladatelská propedeutika. 2010.- skripta Semrádová, I.: Etika. Výběr textů k interpretaci. 2011.- Ukázky zadání testu KKNJ4 při první konzultaci v letním semestru 2. ročníku.Prezenční formou probíhají konzultace v rozsahu cca 12 hodin, dále udělování zápočtů a zkoušky.

Získané způsobilosti

Student se zdokonaluje ve vytváření presentací, rozšiřuje si odbornou slovní zásobu, na základě tvorby myšlenkových map je schopen napsat eseje a získá potřebné znalosti o pojednávané problematice a doplňuje portfolio. Umí vyložit německy dějinné události, je schopen reflexe a sebereflexe presentací. Doplňuje a usoustavňuje portfolio. Má přečtené 4 knihy v německém originále. Učí se analyzovat a interpretovat filosofický text. Napíše esej odpovídající rozsahem 2. části klauzurní práce.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:Individuální práce:1.Zápočtový test-dějiny filosofie-Semrádová (2009), s. 87-110, Semrádová: FISE; Semrádová: Etika.Jeden opravný termín; požadavky stejné jako v řádném termínu.2.-Ze skript Seminář německého jazyka 4 přečíst všechny texty,-zvolit 1 téma, vytvořit myšlenkovou mapu a napsat esej (cca 3-4 strany A4), odevzdat.3.Analýza a interpretace zvoleného filosofického textu.4.Ze skript Filosofický seminář zvolit jednu kapitolu a napsat výklad.5.Z Monografie Inspirativní etické koncepce zvolit jednu kapitolu a napsat výklad.6.Reflexe a sebereflexe presentací v rámci projektů.7.Esej na 1 ze zadaných témat.8.Portfolio.Týmová práce:Jeden projekt, v němž bude turistům představena osobnost filosofa, popř. filosofická škola v kulturně-historickém a geografickém kontextu.Požadavky ke zkoušce:Zápočty KKNJ 1,2,3,4.Problémové okruhy ke zkoušce KKNJ2, KKNJ4.Portfolio.Četba 4 titulů v NJ.Forma zkoušky: Zkouška je ústní, student losuje dvojici k sobě přiřazených otázek na základě problémových okruhů, s nimiž je seznámen již na počátku studia KKNJ.Výsledné hodnocení předmětu: Zápočet bude udělen po splnění požadavků. Zkouška je absolvována po splnění požadavků.

Garant

prof. PhDr. Ilona Semrádová, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Ilona Semrádová, CSc.