Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Drobné podnikání (KE / DRPOD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KE / DRPOD - Drobné podnikání, Fakulta informatiky a managementu, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

I. Drobné podnikáni ? místo, úloha, význam a podmínky1. Význam drobného podnikání. Podstata podniku a podnikání. Definice drobného podniku. Přednosti drobného podniku2. Legislativní úprava drobného podnikání v ČR. Problémy současné legislativy. Živnostenský zákoník. Obchodní zákoník. Občanský zákoník. Daňové zákony, zákony o účetnictví, pracovní právo.3. Podpora drobného podnikání v ČR. Obecné pojetí podpory. Vládní programy podpory. Nevládní formy podpory. Mezinárodní formy podpory.4. Daňová evidence a účetnictví drobného podniku.II. Specifika fungování malého podniku5. Úloha podnikatele a podnikatelský záměr. Osobnost a úloha podnikatele. Demografické faktory a společenské klima. Podnikatelský nápad, záměr, plán a rozpočet. Taktika zahájení.6. Organizace drobného podniku. Organizování podniku. Organizace výroby. Organizace pracoviště.7. Řízení drobného podniku. Časový horizont řízení. Řízení podnikových činností. Informační systém podniku.8. Finanční řízení drobného podniku. Základy finanční aritmetiky. Výše a forma získání prvotního kapitálu.9. Řízení majetkové a kapitálové struktury drobného podniku. Zadluženost. Likvidita.10. Financování drobného podniku. Druhy a způsoby financování. Běžné financováni. Dlouhodobé financování.11. Ekonomika malých a středních podniků. Výnosy, náklady, příjmy a výdaje. Řízení výsledku hospodaření a cash flow. Finanční plánování a rozpočtování.12. Investiční rozhodování drobného podnikatele. Pojetí investic. Hodnocení a srovnávání efektivnosti investic. Investiční riziko.

Získané způsobilosti

Student se bude orientovat v terminologii a základních problémech fungování drobného podniku. Zvládne výpočty finančních veličin nutných k řízení drobného podniku v oblastech dlouhodobého majetku, zásob a hotovostních toků. Seznámí se s postupy využívanými ve finanční analýze, tvorbě finančního plánu, v investičním rozhodování a financování drobného podnikatele, jako i s podstatou a tvorbou podnikatelského záměru.

Literatura

Synek, Miloslav. Manažerská ekonomika. 2., přeprac. a rozš. vyd. Praha, 2000. ISBN 80-247-9069-6.Obchodní zákoník. Fotr, Jiří. Podnikatelský záměr a investiční rozhodování. 1. vyd. Praha, 2005. ISBN 80-247-0939-2 .Živnostenský zákoník. Němec, Vladimír. Ekonomika výrobních živností a malých podniků. Praha, 1995. ISBN 80-85865-57-2.Jáč, Ivan. Inovace v malém a středním podnikání. Vyd. 1. Brno, 2005. ISBN 80-251-0853-8 .Veber, Jaromír. Podnikání malé a střední firmy. 2., aktualiz. a rozš. vyd. Praha, 2008. ISBN 80-247-1069-2 .

Požadavky

Pravidla účasti na výuce: Účast na seminářích je zaznamenávána a je použita jako doprovodné kriterium pro udělení zápočtu.Požadavky k zápočtu:Zpracování projektu podnikatelského plánu drobného podniku dle vlastního výběru činnosti.Forma zkoušky: Ústní zkouška

Garant

Ing. Eva Hamplová, Ph.D.

Vyučující

Dr. Ing. Vítězslav Hálek, Ph.D., MBAIng. Eva Hamplová, Ph.D.Ing. Martina Hedvičáková, Ph.D.Dr. Ing. Vítězslav Hálek, Ph.D., MBAIng. Eva Hamplová, Ph.D.Ing. Martina Hedvičáková, Ph.D.