Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy účetnictví (KE / KZUCE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KE / KZUCE - Základy účetnictví, Fakulta informatiky a managementu, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Osnova:1. Definice účetnictví. Význam a funkce účetnictví. Uživatelé účetních informací.2. Základní struktura účetnictví. Typy účetnictví.3. Harmonizace účetnictví. Obecně uznávané účetní zásady. Bilanční rovnice.4. Majetek podniku a jeho zobrazení z hlediska věcné struktury aktiva.5. Zdroje majetku podniku pasíva.6. Náklady, výnosy a hospodářský výsledek.7. Základní účetní výkazy a jejich vztahy.8. Základní metodické prvky účetnictví, oceňování majetku pro potřeby účetnictví.9. Kalkulace.10. Účtování vybraných účetních případů - dlouhodobý majetek, oběžná aktiva, krátkodobé závazky, náklady, výnosy, časové rozlišení, vlastní kapitál, dlouhodobé závazky, mzdy a další.11. Účetní uzávěrka a závěrka, finanční analýza, hlavní finanční ukazatele a jejich interpretace.12. Úvod do manažerského (vnitropodnikového) účetnictví.13. Základy vedení daňové evidence.

Získané způsobilosti

Osvojené dovednosti a vědomosti: Student získá základní přehled o zásadách a metodických prvcích účetnictví a daňové evidence. Je připravován především k tomu, aby uměl interpretovat účetní výkazy a využívat je k rozhodovací činnosti. Kurz vychází z české právní úpravy účetnictví, což vede k tomu, že student má základní představu o právních předpisech, které upravují účetnictví pro podnikatele.

Literatura

Kovanicová, Dana. Abeceda účetních znalostí pro každého. 19. aktualiz. vyd. Praha, 2009. ISBN 978-80-7273-156-5.Short, D. G., Welsch, G. A. Fundamentals of Financial Accounting. Boston: Irwin,, 1990. České účetní standardy. Williams, J. R. Financial and Managerial Accounting: The Basis for Business Decisions. Boston: McGraw-Hill, 2008. Kovanicová, Dana. Finanční účetnictví v kontextu světového vývoje. 2., aktualiz. vyd. Praha, 1999. ISBN 80-85967-98-7.Phillips, F., Libby, R., Libby, P. A. Fundamentals of Financial Accounting. Boston: McGraw-Hill / Irwin,, 2008. JANEČEK, V. Úvod do účetnictví. Hradec Králové, Gaudeamus, 1997. Zákon o účetnictví v aktualizovaném znění.

Požadavky

Pravidla účasti na výuce: Docházka na cvičení je povinná (počet tolerovaných neúčastí na výuce určí vedoucí cvičení). Případná vyšší neúčast je nahrazována splněním individuálních úkolů, které zadá vedoucí cvičení.Požadavky k zápočtu:1. Aktivní účast na práci ve cvičeních, dodržení požadované docházky, resp. její náhrada individuálními úkoly.2. Splnění zápočtového testu nejméně na 60 %.

Garant

doc. Ing. Václav Janeček, CSc.

Vyučující

Ing. Jaroslava Dittrichová, Ph.D.Ing. Martina Hedvičáková, Ph.D.doc. Ing. Václav Janeček, CSc.Ing. Pavel Jedlička, CSc.Ing. Jaroslav Kovárník, Ph.D.Mgr. Ing. Petra Marešová, Ph.D.Ivan Soukal, Ph.D.Ing. Libuše Svobodová, Ph.D.