Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Manažerské účetnictví (KE / MNGUC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KE / MNGUC - Manažerské účetnictví, Fakulta informatiky a managementu, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pojetí a obsah manažerského účetnictví. Účetnictví a řízení. Účetní soustavy. Charakteristika manažerského účetnictví.2. Základní pojmy. Náklady a výdaje. Tržby a výnosy. Efektivnost. Hodnocení finanční situace podniku.3. Členění nákladů a rozhodování. Pojetí nákladů. Členění nákladů pro řízení podnikatelského procesu. Členění nákladů pro potřeby rozhodování.4. Výkonově orientované účetnictví. Podmínky ovlivňující výkonově zaměřené účetnictví. Metody evidence a kalkulace nákladů. Kalkulace základní pojmy. Alokace nákladů. Struktura nákladů v kalkulaci5. Kalkulace a kalkulační systém. Kalkulace plných a variabilních nákladů. Kalkulace s přiřazováním nákladů podle aktivit. Kalkulační systém.6. Systém plánů a rozpočtů. Cíle a tvorba rozpočtů. Časová dimenze rozpočtů. Formy, využití a kontrola rozpočtů.7. Využití rozdílových metod v řízení hospodárnosti. Řízení režijních nákladů. Normová metoda řízení hospodárnosti.8. Odpovědnostní účetnictví. Základní rysy odpovědnostního účetnictví. Odpovědnostní středisko. Vnitropodnikové ceny. Centralizace a decentralizace.9. Rozhodovací úlohy v manažerském účetnictví. Typy rozhodovacích úloh v manažerském účetnictví. Úlohy na existující kapacitě. Citlivostní analýza10. Rozhodovací úlohy vyžadující vklady prostředků. Obecná východiska. Metody řešení úloh o budoucí kapacitě11. Cenová rozhodování. Cenová politika. Cenová diferenciace a diskriminace. Implicitní a cenová pružnost poptávky. Poptávkově orientované metody tvorby cen. Nákladově orientované metody tvorby cen.12. Strategicky orientované manažerské účetnictví. Strategické hodnotové řízení procesů, činností a aktivit. Systém Just-in-time. Kalkulace z pohledu strategického řízení. Strategické řízení vnitropodnikových procesů.

Získané způsobilosti

Student se bude orientovat v terminologii a základních problémech vnitropodnikového účetnictví, seznámí se základními metodami kalkulace a tvorby cen, sestavování rozpočtů a controllingu. Zvládne výpočty, které manažer potřebuje k řešení rozhodovacích úloh.

Literatura

Král Bohumil a kol. Manažerské účetnictví. Praha, 2012. ISBN 978-80-7261-217-8.Král B., Šoljaková L. Manažerské účetnictví - případové studie a příklady. Praha, 2010. ISBN 978-80-245-1545-8.Svobodová Libuše. Manažerské účetnictví ? vybrané příklady. Hradec Králové, 2015. ISBN 978-80-7435-5.Lazar Jaromír. Manažerské účetnictví a controlling. Praha, 2012. ISBN 978-80-247-4133-8.Svobodová Libuše. Nástroje manažerského účetnictví. Hradec Králové, 2015. ISBN 978-80-7435-585-5.Šoljaková L. Strategicky zaměřené manažerské účetnictví. Praha, 2009. ISBN 978-80-7261-199-7.

Požadavky

Pravidla účasti na výuce: Minimálně 80% docházka na cvičení u prezenční formy studia. Požadavky k zápočtu: 80 % docházka na cvičeních a zpracování semestrálního projektu. V případě neúčasti bude zadána jiná práce.Forma zkoušky: písemná formou testu, který obsahuje problematiku všech tematických okruhů, do kterých je rozčleněna obsahová náplň předmětu. Následuje ústní dozkoušení.

Garant

Ing. Pavel Jedlička, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Václav Janeček, CSc.Ing. Pavel Jedlička, CSc.Ing. Libuše Svobodová, Ph.D.doc. Ing. Václav Janeček, CSc.Ing. Pavel Jedlička, CSc.Ing. Libuše Svobodová, Ph.D.