Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Business Intelligence I (KIKM / ABIN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIKM / ABIN - Business Intelligence I, Fakulta informatiky a managementu, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vymezení a obsah pojmu business inteligence (BI), vztah k DSS (Decision Support Systems), součásti BI, aspekty manažerské, etické apod.Úloha dat pro rozhodování, datové modely, matematické modely.Etapy rozhodovacího procesu, komponenty a možnosti počítačové podpory.CRISP a SEMMA metodologie.Data, potenciál využití dat, modelování z dat, modely procesů, integrace. Typy aplikací, rizika.Analytické platformy pro BI a DM, mobilní a cloudová řešení, komerční a open source software.Datový management, modelový management, správa komunikace s uživatelem, reporting, zobrazení dat.Datový sklad. Obecná teorie datových skladů. Integrace, extrakce a transformace dat.Analytické metody a jejich místo v procesu data DM (data mining) a BI. Přehled a základní koncepty.Explorační analytické a vizualizační metody. Dvourozměrné a vícerozměrné analýzy.Prediktivní modely. Úlohy a principy text mining a web mining. Shluková analýza.Případové studie, význam integrace manažerských a analytických přístupů.

Získané způsobilosti

Porozumění principům BI a možnostem jejich implementace v měnícím se prostředí firmy a technologií.Dovednosti a způsobilosti jsou podpořeny řešením případových studií, ve kterých data popisují reálné situace a umožní sestavit model reálného rozhodovacího procesu.Student vysvětlí kroky procesu, vytvoří a zdůvodní analytickou sestavu a navrhne možnosti využití výsledků pro podporu rozhodování.

Literatura

Han, Kamber. Data mining. Skalská, Hana. Data mining a klasifikační modely. Vyd. 1. Hradec Králové, 2010. ISBN 978-80-7435-088-7.

Požadavky

Samostatná práce s literaturou a prezentace.Práce ve skupinách, komunikační dovednosti.Zápočet:Seminární práce a zápočtový test.Zkouška má část písemnou, ve které musí být dosaženo minimálně 50 bodů, aby mohla následovat zkouška ústní. Méně než 50 bodů v písemné části znamená ukončení zkoušky s výsledkem nevyhověl.Další stupnice hodnocení výsledku zkoušky odpovídá doporučením Studijního a zkušebního řádu.

Garant

prof. RNDr. Hana Skalská, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Hana Skalská, CSc.prof. RNDr. Hana Skalská, CSc.