Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Database Systems I (KIKM / ADBS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIKM / ADBS - Database Systems I, Fakulta informatiky a managementu, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní pojmy databázového prostředí. Konceptuální modelování.2. Relační model dat a transformace konceptuálního modelu do relačního modelu.3. Relační algebra a její místo v databázovém prostředí. Základní operátory relační algebry.4. SQL ? definice dat.5. SQL ? dotazy.6. SQL ? modifikace dat, pohledy.7. SQL ? uložené procedury, spouště.8. SQL ? systémové aspekty.9. XML a databáze.10. Web a databáze

Získané způsobilosti

Student bude umět navrhnout a vytvořit správné struktury relačních tabulek v prostředí SQL serveru. Bude umět formulovat pokročilé SQL dotazy a manipulovat s daty prostřednictvím jazyka SQL.

Literatura

Pokorný, Jaroslav. Databázové systémy. Vyd. 2., přeprac. Praha, 2003. ISBN 80-01-02789-9.Sheldon, Robert. SQL začínáme programovat. Praha, 2005. Connoly, Thomas M., Begg Carolyn E. Database systems. A Practical Approach to Design, Implementation and Management. Addison Wesley, 2010.

Požadavky

Pravidla účasti na výuce: Student je povinen zúčastnit se cvičení na kterém probíhá půlsemestrální test, a cvičení na nichž jsou zadávány nebo kontrolovány projekty. Požadavky k zápočtu:Odevzdání obou částí projektu a celkový zisk minimálně 30 bodů.Forma zkoušky: Test ve WebCT řešený v počítačové učebně.Výsledné hodnocení předmětu: Známka se vypočítá na základě celkového bodového zisku sestávajícího z projektu (30 bodů), půlsemestrálního testu (20 bodů), domácích úkolů (10 bodů) a zkouškového testu (40 bodů). Bodovému zisku 90 a více odpovídá známka výborně, bodovému zisku 80 až 89 bodů odpovídá známka velmi dobře a bodovému zisku 70 až 79 bodů odpovídá známka dobře.

Garant

doc. RNDr. Jaroslava Mikulecká, CSc.

Vyučující

Ing. Monika Borkovcovádoc. RNDr. Jaroslava Mikulecká, CSc.doc. RNDr. Petra Poulová, Ph.D.Ing. Jiří ŠtěpánekIng. Barbora Tesařová, Ph.D.Ing Andrea Vokálovádoc. RNDr. Jaroslava Mikulecká, CSc.Ing Jonathan Ramos Olivares