Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pokročilé metody matematiky a statistiky (KIKM / DPMMS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIKM / DPMMS - Pokročilé metody matematiky a statistiky, Fakulta informatiky a managementu, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Pokročilé metody matematiky-Vybrané metody teorie fuzzy množin a jejich aplikace: fuzzy podmnožiny, fuzzy grafy, fuzzy geometrie a fuzzy algebra.-Multikriteriální optimalizace: multikriteriální simplexová metoda, multikriteriální kombinatorická optimalizace, multikriteriální verze některých polynomicky řešitelných a NP-obtížných problémů.Pokročilé metody statistiky-Aplikace pravděpodobnostních principů a statistiky v oblasti informatiky.-Vybrané modely (diskrétních i spojitých) rozdělení pravděpodobnosti a jejich charakteristiky.-Explorační a robustní metody analýzy dat.-Simulace a bootstrap. Využití, výpočetní možnosti a realizace těchto principů (jazyk R a statistický software komerční IBM?SPSS).Literatura:Hebák P. a kol.: Statistické myšlení a nástroje analýzy dat. Informatorium, Praha, 2013.Hebák P. a kol.: Vícerozměrné statistické metody (1), (2.) a (3.) díl vybrané kapitoly.Linda B.: Pravděpodobnost. UP, Pardubice 2010Skalská H.: Data mining a klasifikační modely. Gaudeamus , 2010Kubanová J: Statistické metody pro ekonomickou a technickou praxi. Třetí upravené vydání. Statis. Bratislava 2008.Řezanková H.: Analýza dat z dotazníkových šetření. Professional Publishing, Praha, 2011Skalská H.: Aplikovaná statistika. Gaudeamus, Hradec Králové, 2013Anderson T.W.: An Introduction to Multivariate Statistical Analysis. Wiley, 2003Isson J., P.; Harriott J., Hoboken N.J.: Advanced Business Analytics: Creating Business Value from Data. John Wiley & Sons. 2013. eBook Collection (EBSCOhost)Anděl, J. Základy matematické statistiky. Matfyzpress, Praha 2007.Zvára, K., Štěpán, J. Pravděpodobnost a matematická statistika. Matfyzpress, Praha 2002.Papers from conferences COMPSTAT, papers from journals Computational Statistics and Computational Statistics & Data Analysis, etc.Doporučený statistický software:FIM UHK IBM SPSS na učebně J7 (PASW předchůdce IBM SPSS Statistics) nebo na J21 (IBM SPSS Statistics a IBM SPSS Modeler), QC Expert (J7), NCSS(J21)

Literatura

Field, Andy P. Discovering statistics using R. 1st pub. Los Angeles, 2012. ISBN 978-1-4462-0046-9.Hastie T., Tibshirani R., Friedman J. Elements of Statistical Learning. Hebák, Petr. Vícerozměrné statistické metody. Vyd. 1. Praha, 2005. ISBN 80-7333-036-9.Skalská, Hana. Aplikovaná statistika. Vyd. 1. Hradec Králové, 2013. ISBN 978-80-7435-320-8.

Požadavky

Bližší specifikaci lze nalézt na webu htpps/edu.uhk.cz/doktorandZkouška probíhá formou rozpravy nad tématem zvolené úlohy, kterou student řeší v seminární práci. Student prokazuje hlubší i přehledové znalosti použitých metod. Průběh zkoušky:-Stručné vysvětlení řešeného problému, problematika získání dat, formulování pracovních hypotéz, vysvětlení použitých metod a postupu řešení.-Předpoklady použitých metod, ověření předpokladů (v práci budou popsané postupy a výsledky ověření předpokladů).-Porozumění použitým metodám (princip metody, matematický základ).-Interpretace získaných výsledků. -Otázky jsou směřovány také na vysvětlení vhodnosti použité metody nebo na případná omezení a problémy, nebo na možnosti jiných typů řešení.-Důraz kladený na správnou volbu metody, řešení, popis a interpretaci výsledků zvolených metod. Je vhodné navrhnout, zdůvodnit a diskutovat také alternativní možnosti řešení.Důležitá hlediska:- Vysvětlení principu použitých metod. - Ověření předpokladů.- Návrh dalších souvisejících možností řešení (například při nesplnění předpokladů, nebo řešení alternativních). - Dokumentování případných problémů při aplikaci zvolených metod pro danou úlohu.- Návrh a zdůvodnění alternativní možnosti řešení.- Znalost předpokladů, metody jejich ověření.- Reprodukovatelnost postupu řešení a výsledků.- Popis a interpretaci získaných výsledků.

Garant

prof. RNDr. Hana Skalská, CSc.