Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikovaná statistika (KIKM / KAPST)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIKM / KAPST - Aplikovaná statistika, Fakulta informatiky a managementu, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Testy statistických hypotéz.Testy hypotéz pro jeden výběr (hypotézy o střední hodnotě a parametru binomického rozdělení).Testy hypotéz pro dva výběry (hypotézy o střední hodnotě, rozptylu a parametru binomického rozdělení).Analýza rozptylu pro jeden faktor.Test nezávislosti v kombinační tabulce.Korelační a regresní analýza - dvě veličiny.Jednoduchý lineární regresní model a inference v regresním modelu.Vícenásobný lineární regresní model a inference v regresním modelu.Časové řady: definice a základní charakteristiky. Jednorozměrný model časové řady, odhad trendové a sezónní složky, základní adaptivní metody.

Získané způsobilosti

Nabyté způsobilosti:Integrace doménových poznatků o reálném ději a možností statistických postupů a metod pro vytváření nových znalostí. Rozvoj inferenčního uvažování (zobecnění ze vzorku na populaci).Kritické uvažování o reálné možnosti, správnosti a vhodnosti předložené kvantitativní informace.Rozšíření dosavadních poznatků a rozhodovacích metod o další typy modelových situací.

Literatura

Skalská, Hana. Aplikovaná statistika. Vyd. 1. Hradec Králové, 2013. ISBN 978-80-7435-320-8.Skalská, Hana. Data mining a klasifikační modely. Vyd. 1. Hradec Králové, 2010. ISBN 978-80-7435-088-7.Field, Andy P. Discovering statistics using R. 1st pub. Los Angeles, 2012. ISBN 978-1-4462-0046-9.Hindls, Richard. Statistika pro ekonomy. 4. vyd. Praha, 2003. ISBN 80-86419-52-5.Hebák, Petr. Vícerozměrné statistické metody. Vyd. 1. Praha, 2005. ISBN 80-7333-036-9.Hebák, Petr. Počet pravděpodobnosti v příkladech. 4. vyd. Praha, 1994. ISBN 80-85427-48-6.Hebák, Petr. Pravděpodobnost a statistika. Vyd. 2. [opr.]. Hradec Králové, 2011. ISBN 978-80-7435-140-2.

Požadavky

Podmínky udělení zápočtů pro studenty konzultativní formy studia jsou upřesněny na začátku semestru a jsou uvedeny v elektronickém kurzu (Blackboard). Požaduje se:1. Splnění dvou průběžných on-line testů, které budou zpřístupněny v předem stanovené a časově limitované době prostřednictvím elektronického kurzu v Bb.Součástí testů je čestné prohlášení, že student pracoval samostatně. Následné ověření znalostí se správnou odpovědí v on-line testu bude součástí zkoušky, neznalost snižuje celkové bodové hodnocení získané v písemné části zkoušky. Student musí pro zápočet získat v součtu 50 % bodů a současně za každý z testů minimálně 20 % bodů.Zmeškání jednoho nebo obou elektronických testů nebo nedosažení počtu bodů, lze nahradit souhrnným zápočtovým testem, ve kterém musí student získat minimálně 40 % bodů. Pro souhrnný zápočtový test je možný jeden pokus. Zkouška má část písemnou, ve které musí být dosaženo minimálně 50 bodů, aby mohla následovat zkouška ústní. Méně než 50 bodů v písemné části znamená ukončení zkoušky s výsledkem nevyhověl.Další stupnice hodnocení výsledku zkoušky odpovídá doporučením Studijního a zkušebního řádu.

Garant

prof. RNDr. Hana Skalská, CSc.

Vyučující

RNDr. Josef Dolejš, Ph.D.Mgr. Jan Draessler, Ph.D.prof. Ing. Petr Hebák, CSc.doc. RNDr. Pavel Pražák, Ph.D.prof. RNDr. Hana Skalská, CSc.