Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Logické programování I (KIKM / KLP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIKM / KLP1 - Logické programování I, Fakulta informatiky a managementu, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do deklarativního programování.Logické programy - základní struktura, odvozování a hledání, nekonečné výpočty, invertibilita logických programů.Základní operace se seznamy.Složitost a ladění programů.Vestavěné predikáty.Výpočet programu a jeho řízení.Standardní programovací techniky.Řešení úloh - třídění, algebraické úlohy.Řešení úloh - základní operace na grafech.Řešení úloh - prohledávání stavového prostoru.Řešení úloh - aplikace v umělé inteligenci.

Získané způsobilosti

Naučit studenty základům logického programování, vysvětlit jim smysl a výhody použití neprocedurálního programovacího jazyka. Praktické zvládnutí prostředí LPA Prolog s důrazem na rozvíjení schopností studenta řešit praktické úlohy s využitím vlastností neprocedurálního programovacího jazyka.

Literatura

Hynek, Josef. Logické programování a Prolog. 2. přeprac. vyd. Hradec Králové, 2003. ISBN 80-7041-090-6.Bratko, I. PROLOG.Programming for Artificial Intelligence. Addison-Wesley, Reading, 2000. Clocksin, W.F., Mellish, C.S. Programming in Prolog. Springer, 2003.

Požadavky

Zápočet udělený na základě práce studenta na cvičení.Zkouška, ve které student prokáže schopnost prakticky zvládnout naprogramování jednoduchých algoritmů v jazyce Prolog. Písemná část se skládá ze 4 příkladů, které jsou řešeny bez použití počítače. Ústní část následuje bezprostředně po části písemné a jejím cílem je objasnit některé obraty či programové konstrukce, které student v písemné práci použil nebo použít mohl.

Garant

prof. RNDr. Josef Hynek, Ph.D., MBA

Vyučující

prof. RNDr. Josef Hynek, Ph.D., MBAdoc. RNDr. Kamila Štekerová, Ph.D.Ing. Barbora Tesařová, Ph.D.