Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy matematiky I (KIKM / KZMA1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIKM / KZMA1 - Základy matematiky I, Fakulta informatiky a managementu, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Množiny, operace s množinami, číselné množiny. Základní vlastnosti množiny všech reálných čísel.2. Základy matematické logiky.3. Reálné funkce jedné reálné proměnné, vlastnosti funkcí.4. Elementární funkce a jejich grafy, operace s grafy funkcí.5. Limita funkce, definice, vlastnosti, její výpočet, použití.6. Spojitost funkce v bodě, na množině, definice, použití; vlastnosti spojitých funkcí.7. Exponenciální modely. Exponenciální růst, klesání, křivka učení se, logistická křivka. Použití.8. Derivace funkce, definice, vlastnosti, její výpočet.9. Použití derivací; míra změny, její aplikace v ekonomii.10. Relativní extrémy funkce. Formulace a princip řešení optimalizačních úloh.11. Určování průběhu funkce.12. Primitivní funkce, definice, metody jejího výpočtu. Vlastnosti primitivních funkcí a použití.13. Určování primitivních funkcí pro konkrétní typy tříd reálných funkcí.

Získané způsobilosti

Studující získá vhled do podstaty matematického modelování; získá znalost základních principů řešení úloh metodami diferenciálního počtu, naučí se rozpoznat úlohy vedoucí na aplikace výpočtových technik diferenciálního a integrálního počtu a získá jednak schopnosti a dovednosti použít tyto techniky a také vědomosti nutné pro stanovení kritérií jejich použitelnosti. Seznámí se s typickými problémy praxe manažera nebo informatika a získá základní pojmovou a dovednostní výbavu pro práci v těchto oborech.

Literatura

Pražák, Pavel. Základy matematiky 1. Vyd. 4. Hradec Králové, 2007. ISBN 978-80-7041-693-8.Jarník, Vojtěch. Diferenciální počet. Praha, 1984. Jarník, Vojtěch. Integrální počet. Praha, 1976. Kaňka, Miloš. Matematika pro ekonomy. Praha, 1997. ISBN 80-86119-01-7.Klůfa, Jindřich. Matematika pro ekonomy. Praha, 1997. ISBN 80-86119-00-9.Hrubý, Dag. Matematika pro gymnázia. 1. vyd. Praha, 1997. ISBN 80-7196-063-2.Jirásek, František. Sbírka řešených příkladů z matematiky. Praha, 1989. Hlaváček, Antonín. Sbírka řešených příkladů z vyšší matematiky. 1.vyd. Praha, 1965. Coufal Jan, Klůfa Jindřich, Kaňka Miloš, Henzler Jiří. Učebnice matematiky pro ekonomické fakulty. Victoria Publishing, 1996.

Požadavky

Pravidla účasti na výuce: Účast na přednáškách se doporučuje, ale není zahrnuta do celkového hodnocení. Požadavky k zápočtu: Od studujícího se požaduje studium na základě samostatné práce s učebními texty, zejména s texty přednášek a s poskytnutými sbírkami praktických úloh. Zápočet je udělován na základě vypracování a odevzdání domácí práce v termínu předem stanoveném. Další pravidla uvádí Studijní a zkušební řád UHK.Forma zkoušky: Zkouška probíhá v písemné formě a sestává z částí praktické (řešení úloh vyžadující znalosti a dovednosti) a teoretické (znalost formulovat pojmy, vztahy, tvrzení, prokázat logické nebo pojmové souvislosti). Předmět se absolvuje úspěšně složenou zkouškou. K úspěšnému absolvování zkoušky je potřebné splnit alespoň 50 procent předem formulovaných požadavků v každé z uvedených dvou částí zkoušky, za tím účelem probíhá rozprava mezi zkoušejícím a studujícím k písemnému testu. Další podrobnosti (např. o opakování zkoušky apod.) uvádí Studijní a zkušební řád UHK.Výsledné hodnocení: Úspěšné absolvování předmětu se vyjadřuje výsledným hodnocením ve stupnici A až E; vyjadřuje míru splnění požadavků v rámci max. 100 proc. až 50 proc. naplnění požadavků. Udělení výsledného hodnocení je prodiskutováno se zkoušeným studentem/zkoušenou studentkou. Při naplnění požadavků pod požadovanými 50 proc. (hodnocení F) je studujícímu poskytnuto doporučení, čemu se má v dalším studiu věnovat nebo jak má postupovat. Kreditové ohodnocení předmětu odpovídá celkové studijní zátěži studujícího při studiu předmětu. Další podrobnosti uvádí Studijní a zkušební řád UHK.

Garant

doc. RNDr. Tatiana Gavalcová, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Tatiana Gavalcová, CSc.Mgr. Jiří Haviger, Ph.D.Mgr. Josef Lounek, Ph.D.doc. RNDr. Pavel Pražák, Ph.D.Mgr. Jan SedláčekMgr. Iva Vojkůvková