Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Logické programování I (KIKM / LP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIKM / LP1 - Logické programování I, Fakulta informatiky a managementu, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do deklarativního programování.Logické programy - základní struktura, odvozování a hledání, nekonečné výpočty, invertibilita logických programů.Základní operace se seznamy.Složitost a ladění programů.Vestavěné predikáty.Výpočet programu a jeho řízení.Standardní programovací techniky.Řešení úloh - třídění, algebraické úlohy.Řešení úloh - základní operace na grafech.Řešení úloh - prohledávání stavového prostoru.Řešení úloh - aplikace v umělé inteligenci.

Získané způsobilosti

Naučit studenty základům logického programování, vysvětlit jim smysl a výhody použití neprocedurálního programovacího jazyka. Praktické zvládnutí prostředí LPA Prolog s důrazem na rozvíjení schopností studenta řešit praktické úlohy s využitím vlastností neprocedurálního programovacího jazyka.

Literatura

Hynek, Josef. Logické programování a Prolog. 2. přeprac. vyd. Hradec Králové, 2003. ISBN 80-7041-090-6.Bratko, I. PROLOG.Programming for Artificial Intelligence. Addison-Wesley, Reading, 2000. Clocksin, W.F., Mellish, C.S. Programming in Prolog. Springer, 2003.

Požadavky

Zápočet udělený na základě práce studenta na cvičení.Zkouška, ve které student prokáže schopnost prakticky zvládnout naprogramování jednoduchých algoritmů v jazyce Prolog. Písemná část se skládá ze 4 příkladů, které jsou řešeny bez použití počítače. Ústní část následuje bezprostředně po části písemné a jejím cílem je objasnit některé obraty či programové konstrukce, které student v písemné práci použil nebo použít mohl.

Garant

prof. RNDr. Josef Hynek, Ph.D., MBA

Vyučující

prof. RNDr. Josef Hynek, Ph.D., MBAdoc. RNDr. Kamila Štekerová, Ph.D.Ing. Barbora Tesařová, Ph.D.prof. RNDr. Josef Hynek, Ph.D., MBAdoc. RNDr. Kamila Štekerová, Ph.D.Ing. Barbora Tesařová, Ph.D.