Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Optimalizace webových aplikací (KIKM / OWE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIKM / OWE - Optimalizace webových aplikací, Fakulta informatiky a managementu, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Principy fungování webových aplikací.2. Databázové servery a webové servery. Používané programovací jazyky.3. Uživatelská zkušenost (UX).4. Responzivní design.5. Základní používané a zakázané SEO metody. On Page a OffPage faktory.6. Optimalizace pro typické nebo klíčové uživatele. Design, struktura, typografie.7. Textová optimalizace (copywriting).8. Úvod do bezpečnosti webových aplikací. Nejčastější bezpečnostní chyby.9. Testování webových aplikací. Typy a způsoby testování.10. Počítačová kriminalita a webové aplikace. Typické útoky na webové aplikace.11. Přehled klientských skriptů, DOM.12. Marketingová optimalizace aplikací. Optimalizace pro vyhledávače (SEO/SEM).13. Optimalizace nákladů využitím služeb třetích stran.

Získané způsobilosti

Získání teoretických znalostí nutných k optimalizaci webových aplikací podle účelu a priorit konkrétní aplikace (bezpečnost, SEO/SEM, přístupnost, použitelnost, zátěž). Zvládnutí základní praktické optimalizace webových aplikací podle účelu a použití webové aplikace (základní zabezpečení aplikace, SEO optimalizace, copywriting, přístupnost).

Požadavky

Pravidla účasti na výuce: Docházka na cvičení je zaznamenávána a jsou povoleny maximálně 3 neúčasti.Požadavky k zápočtu:1. Nastudování a odprezentování vybrané problematiky. Prezentace proběhne na cvičení v rozsahu 15 minut.2. Samostatně provedené testování zadaných webů či aplikace, případně copywriting zadaných článků.3. Vlastní projekt v rozsahu přibližně 1200 znaků. Forma zkoušky: Zkouška proběhne formou kolokvia.Výsledné hodnocení předmětu: Za hodnotnou připomínku na zkoušce může student obdržet až 3 body. Započítávají se až 2 bonusové body za aktivitu na cvičeních, až 5 bonusových bodů z hodnocení vlastního projektu a až 2 body z hodnocení prezentace. Pro výslednou známku je použita tabulka:10 bodů - známka 315 bodů - známka 220 bodů - známka 1Literatura:1) PovinnáMcClure S., Shah S., Shah S.: WEB HACKING Útoky & Obrana, SoftPress, 2003Paleta P.: Co programátory ve škole neučí, Computer Press, 2004Patton R: Testování softwaru, ComputerPress, 2002Smička R.: Optimalizace pro vyhledávače SEO, Elektronická aktualizovaná v. 1.01, 20052) DoporučenáBeck K.: Programování řízené testy. Grada, 2004.Kolektiv autorů: A Guide to Building Secure Web Applications and Web Services elektronická verze 2.0 Black Hat Edition, 2005Krug S.: Web design: Nenuťte uživatele přemýšlet!, Computer Press, 2003Scambray J., Shema M.: Hacking bez tajemství: webové aplikace, Computer Press, 2003

Garant

Ing. Pavel Kříž, Ph.D.

Vyučující

Ing. Pavel Kříž, Ph.D.Ing. Zdeněk MlčochIng. Jiří ŠtěpánekIng. Pavel Kříž, Ph.D.Ing. Zdeněk MlčochIng. Jiří Štěpánek