Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pravděpodobnost a statistika (KIKM / PSTA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIKM / PSTA - Pravděpodobnost a statistika, Fakulta informatiky a managementu, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pravděpodobnostní a statistické myšlení. Formulace pravděpodobnostních a statistických úloh. Statistické jednotky a jejich vlastnosti. Statistická data a možnosti jejich pořízení. Obsahový, prostorový a časový prvek v datech. Využití pravděpodobnostního a statistického přístupu v jiných oborech.2. Statistické charakteristiky a jejich interpretace. Charakteristiky úrovně, variability a tvaru rozdělení. Rozdělení souborů do skupin a s tím souvisící úlohy. Vlastnosti nejpoužívanějších charakteristik (průměru a rozptylu). Možnosti využití počítače při popisu a prezentaci dat.3. Náhodné jevy a jejich pravděpodobnosti. Klasické, četnostní a subjektivní vnímání pravděpodobnosti. Nezávislost a neslučitelnost náhodných jevů; věty o sčítání a násobení pravděpodobností; úplná pravděpodobnost a Bayesův vzorec.4. Popis rozdělení jedné diskrétní náhodné veličiny (pravděpodobnostní funkce, distribuční funkce, střední hodnota, rozptyl, směrodatná odchylka, normované momenty a modus). Nezávislé a závislé náhodné pokusy. Vybraná pravděpodobnostní schémata, ve vztahu k nejčastěji používaným diskrétním pravděpodobnostním rozdělením (alternativní, binomické, hypergeometrické, Poissonovo a geometrické rozdělení). Rozšíření možností v případě dvou a více diskrétních náhodných veličin.5. Rozdělení jedné spojité náhodné veličiny (hustota pravděpodobnosti, distribuční funkce, střední hodnota, rozptyl, směrodatná odchylka, kvantily a kvantilové charakteristiky). Vybraná spojitá rozdělení (rovnoměrné, normální, exponenciální, chí-kvadrát, t a F rozdělení). Možnosti využití počítače. Rozšíření možností v případě dvou a více spojitých náhodných veličin.6. Populace a výběr. Techniky a formy provedení výběru. Výběrový průměr, výběrová relativní četnost a výběrový rozptyl . Výběrová rozdělení. Bodový odhad a jeho vlastnosti. Interval spolehlivosti a jeho konstrukce pro populační průměr, rozptyl a relativní četnost.7. Testování statistických hypotéz. Testovaná a alternativní hypotéza. Testové kritérium, kritický obor a obor přijetí, chyba prvního a druhého typu. Testovací postup. Test o hodnotě průměru, rozptylu a relativní četnosti. Test o rozdělení diskrétní náhodné veličiny.

Literatura

Hebák, Petr. Počet pravděpodobnosti v příkladech. 5., nezměněné vyd. Praha, 2005. ISBN 80-7333-040-7.Skalská, H., Hebák, P. Pravděpodobnost a statistika : příklady a otázky. Hradec Králové, 2011. ISBN 978-80-7435-140-2.Groebner D. F., Shannon P. W., Fry P., Smith K. Business Statistics. A Decision Making Approach. Prentice Hall, 2008. ISBN 978-0-13-224.Kahounová, J., Hebák, P. Praktika z matematické statistiky I a II. Anděl, J. Statistické metody. MatfyzPress Praha, 2007. Hebák, P., Bílková, D., Svobodová, A. Praktikum k výuce matematické statistiky: Testování hypotéz. Praha, 2000. Arltová, M., Bílková, D. , Jarošová, E. , Pourová, Z. Příklady k předmětu Statistika A. Oeconomica, 2005. Arltová, M., Bílková D., Jarošová, E., Pourová, Z. Sbírka příkladů ze statistiky (Statistika A). Praha, 2001.

Požadavky

Způsob ukončení předmětu:Zápočet, zkouška. Pro zápočet je hodnocena účast na cvičeních, odevzdání zadaných příkladů a písemný test. Zkouška se skládá ze zkouškového testu a ústní části.

Garant

prof. Ing. Petr Hebák, CSc.

Vyučující

RNDr. Josef Dolejš, Ph.D.Mgr. Jan Draessler, Ph.D.Mgr. Jiří Haviger, Ph.D.prof. Ing. Petr Hebák, CSc.doc. RNDr. Pavel Pražák, Ph.D.prof. RNDr. Hana Skalská, CSc.Ing. Barbora Tesařová, Ph.D.RNDr. Josef Dolejš, Ph.D.Mgr. Jan Draessler, Ph.D.Mgr. Jiří Haviger, Ph.D.prof. Ing. Petr Hebák, CSc.doc. RNDr. Pavel Pražák, Ph.D.prof. RNDr. Hana Skalská, CSc.Ing. Barbora Tesařová, Ph.D.