Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy matematiky I (KIKM / ZMAT1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIKM / ZMAT1 - Základy matematiky I, Fakulta informatiky a managementu, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Množiny, operace s množinami, číselné množiny. Základní vlastnosti množiny všech reálných čísel.2. Základy matematické logiky.3. Reálné funkce jedné reálné proměnné, vlastnosti funkcí.4. Elementární funkce a jejich grafy, operace s grafy funkcí.5. Limita funkce, definice, vlastnosti, její výpočet, použití.6. Spojitost funkce v bodě, na množině, definice, použití; vlastnosti spojitých funkcí.7. Exponenciální modely. Exponenciální růst, klesání, křivka učení se, logistická křivka. Použití.8. Derivace funkce, definice, vlastnosti, její výpočet.9. Použití derivací; míra změny, její aplikace v ekonomii.10. Relativní extrémy funkce. Formulace a princip řešení optimalizačních úloh.11. Určování průběhu funkce.12. Primitivní funkce, definice, metody jejího výpočtu. Vlastnosti primitivních funkcí a použití.13. Určování primitivních funkcí pro konkrétní typy tříd reálných funkcí.

Získané způsobilosti

Studující získá vhled do podstaty matematického modelování; osvojí si základní principy řešení úloh metodami diferenciálního počtu, naučí se rozpoznat úlohy vedoucí na aplikace výpočtových technik diferenciálního a integrálního počtu a získá schopnost použít tyto techniky a potřebné praktické dovednosti, ale také vědomosti nutné pro stanovení kritérií jejich použitelnosti. Seznámí se s typickými problémy praxe manažera nebo informatika a získá základní pojmovou a dovednostní výbavu pro práci v těchto oborech.

Literatura

Pražák, Pavel. Základy matematiky 1. Vyd. 4. Hradec Králové, 2007. ISBN 978-80-7041-693-8.Jarník, Vojtěch. Diferenciální počet. Praha, 1984. Jarník, Vojtěch. Integrální počet. Praha, 1976. Kaňka, Miloš. Matematika pro ekonomy. Praha, 1997. ISBN 80-86119-01-7.Klůfa, Jindřich. Matematika pro ekonomy. Praha, 1997. ISBN 80-86119-00-9.Hrubý, Dag. Matematika pro gymnázia. 1. vyd. Praha, 1997. ISBN 80-7196-063-2.Jirásek, František. Sbírka řešených příkladů z matematiky. Praha, 1989. Hlaváček, Antonín. Sbírka řešených příkladů z vyšší matematiky. 1.vyd. Praha, 1965. Coufal Jan, Klůfa Jindřich, Kaňka Miloš, Henzler Jiří. Učebnice matematiky pro ekonomické fakulty. Victoria Publishing, 1996.

Požadavky

Pravidla účasti na výuce: Účast na přednáškách se doporučuje. Účast na cvičeních se vyžaduje a je pravidelně sledovaná. Další pravidla uvádí Studijní a zkušební řád UHK.Požadavky k zápočtu: Od studujícího se požaduje pravidelná příprava na základě samostatné práce s učebními texty, zejména s texty přednášek a s poskytnutými sbírkami praktických úloh. Kromě účasti na cvičeních (až na odůvodněné a omluvené absence) je nutné napsat v průběhu semestru dva testy a z každého z těchto testů získat min. 50 procent bodů; při neúspěchu každý z testů lze právě jednou opravit. Termíny konání testů, jejich obsah a termíny případných oprav testů jsou předem oznámeny. Další požadavky plynoucí z podmínek a pravidel pro studium jsou uvedeny ve Studijním a zkušebním řádu UHK.Předmět se absolvuje úspěšně složenou zkouškou. Zkouška probíhá v písemné formě a sestává z částí praktické (řešení úloh) a teoretické (formulování pojmů, vztahů, tvrzení, prokázání logických a pojmových souvislostí). K úspěšnému absolvování zkoušky je potřebné splnit alespoň 50 procent předem formulovaných požadavků v každé z uvedených dvou částí, za tím účelem probíhá rozprava mezi zkoušejícím a studujícím k písemnému testu. Další podrobnosti (např. o opakování zkoušky apod.) uvádí Studijní a zkušební řád UHK.Výsledné hodnocení: Úspěšné absolvování předmětu se vyjadřuje výsledným hodnocením ve stupnici A až E; vyjadřuje míru splnění požadavků v rámci max. 100 proc. až 50 proc. naplnění požadavků. Do výsledného hodnocení se určitým podílem zahrnuje také dosažené bodové hodnocení získaného zápočtu. Udělení výsledného hodnocení je prodiskutováno se zkoušeným studentem/zkoušenou studentkou. Při naplnění požadavků pod požadovanými 50 proc. (hodnocení F) je studujícímu poskytnuto doporučení, čemu se má v dalším studiu věnovat nebo jak má postupovat. Kreditové ohodnocení předmětu odpovídá studijní zátěži studujícího při studiu předmětu.

Garant

doc. RNDr. Tatiana Gavalcová, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Tatiana Gavalcová, CSc.Mgr. Jiří Haviger, Ph.D.Mgr. Josef Lounek, Ph.D.doc. RNDr. Pavel Pražák, Ph.D.Mgr. Jan SedláčekMgr. Iva Vojkůvkovádoc. RNDr. Tatiana Gavalcová, CSc.Mgr. Jiří Haviger, Ph.D.Mgr. Josef Lounek, Ph.D.doc. RNDr. Pavel Pražák, Ph.D.Mgr. Jan SedláčekMgr. Iva Vojkůvková