Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Operation Systems I I (KIT / AOS2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIT / AOS2 - Operation Systems I I, Fakulta informatiky a managementu, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Historie, vývoj a základní vlastnosti OS Linux2. Vnější rozhraní jádra3. Linux BIOS, zavaděče systému, aktivace jádra4. Správa paměti, stránkování, správa procesů a vláken5. Anonymní a pojmenované roury, komunikace pomocí zpráv6. Paměť procesu, deskriptor paměti, systémová volání a signály7. Souborové systémy a jejich základní vlastnosti8. Časovače pro jádro, sledování systému, obecné funkce shellu

Získané způsobilosti

Osvojené dovednosti a vědomosti: Předmět je zaměřen na UNIX/Linux operační systémy a to hlavně na principy funkcí jádra, architekturu jýdra, správu paměti, procesů a vláken v UNIX/Linux operačních systémech.

Literatura

JELÍNEK, Lukáš. Jádro systému Linux. Brno, 2008. ISBN 978-80-251-2084-2.Linux: Dokumentační projekt. Brno, 2008. ISBN 978-80-251-1525-1.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:Zápočet lze získat dvěma způsoby:1) Úspěšným splnění testu ověřující praktické a teoretické znalosti ze správy operačního systému Linux distribuce Debian.2) Splěním všech lokálních testů a závěrečného praktického testu Sun Certified System Administrator for the Solaris 10 OS CX -310 - 200 v anglickém jazyce.Forma zkoušky: Ústní zkouška z teoretických principů operačních systémů UNIX/Linux.

Garant

Mgr. Josef Horálek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Josef Horálek, Ph.D.Ing. Aleš KomárekIng. Jan MatyskaIng. Jakub PavlíkMgr. Josef Horálek, Ph.D.Ing. Aleš KomárekIng. Jan MatyskaIng. Jakub Pavlík