Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Transfer of Knowledge and Technologies (KIT / ATZT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIT / ATZT - Transfer of Knowledge and Technologies, Fakulta informatiky a managementu, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. základní vhledu do problematiky transferu znalostí a technologií, charakteristiku současných subjektů působících na poli transferu technologií,2. znalostní ekonomika a význam komercializace výsledků V&V,3. konkrétní postup v iniciačních fázích komercializace výsledků vlastního výzkumu a vývoje, popis nezbytných znalostí a dovedností pro úspěšný proces komercializace,4. analýza informací ?data mining? a ?competitive intelligence?,5. komunikace a vyjednávání (řízení komunikace, výměny informací a síťování),6. nutné předpoklady pro založení podniku a základy marketingu7. řízení a financování inovačních projektů (management a financování projektů),8. ochrana duševního vlastnictví a správa portfolia duševního vlastnictví,9. oceňování technologií a vyjednávání o jejich prodeji,10. komerční aktivity, trhy a podnikatelské strategie,11. zakládání a rozvoj spin-out a start-up společnostíStudenti budou mít k dispozici několik případových studií ilustrujících různé praktické aspekty vykládané látky. Inovační aktivity dosud nemají v ČR tak dlouhou tradici, aby vždy nabízela dostatek historických případů pro zpracování těchto částí výkladu, navíc u existujících obchodních případů často brání jejich zveřejnění ohled na obchodní tajemství. Z těchto důvodů byla proto zvolena metoda fiktivních studií umístěných do prostředí Univerzity Karlovy (UK), vycházejících z inspirace skutečnými obchodními případy, převážně zahraničními, ale i některými domácími. Prezentace všech případových studií vychází ze čtyř výchozích Oznámení o objevu a vynálezu (OOV), která byla předložena na Centrum pro přenos poznatků a technologií UK:první z nich je z oblasti biotechnologií,druhá je z oblasti nanotechnoloogií,třetí je z oblasti informačních technologií,a čtvrtá je z oblasti sociálních věd.Náměty na tyto příklady byly zvoleny tak, aby pokrývaly co nejširší spektrum oborů a současně co nejvíce odrážely reálnou frekvenci námětů, které z různých oborů přicházejí. Tato OOV doporučujeme podrobně prostudovat před zahájením studia teoretických modulů a k nim přidružených případových studií.

Získané způsobilosti

Po zakončení tohoto předmětu budou mít studenti základní přehled v oblasti přenosu znalostí a technologií mezi akademickou a komerční sférou. Budou chápat význam využití vědeckých poznatků pro komerční aktivity a neustálého zavádění inovací pro konkurenceschopnost ekonomiky moderního státu a význam ochrany duševního vlastnictví při komerčním využití znalostí a technologií. Dále budou znát postupy nutné pro úspěšný přenos znalosti nebo technologie do komerční praxe a budou seznámeni s různými cestami interakce mezi akademickými a komerčními subjekty, inovačními scénami České republiky a EU, rolí inovačních center, kanceláří přenosu znalostí a technologií, podnikatelských inkubátorů a vědecko-technických parků v procesu přenosu a využití znalostí a technologií, základními principy a právními a ekonomickými rámci obchodních aktivit a základními cestami řízení a financování inovačních projektů.

Literatura

Boer, F. Peter. Oceňování technologií. Vyd. 1. Brno, 2007. ISBN 978-80-86815-66-4.Čada, K., Knížek M. Průmyslové vlastnictví a licence v tržním hospodářství. ÚPV Praha, 2001. Halík, J. Stavba marketingového plánu. 2008. Dobiáš I. Vádemékum komercializace poznatků výzkumu vývoje. Praha, 2008. Bělohlávková, Věra. 33 základních technik vyjednávání. Vyd. 1. Brno, 2003. ISBN 80-251-0033-2 .

Požadavky

Počet kreditů: Předmět je ohodnocen třemi (3) kredity.Výsledné hodnocení předmětu: Zápočet bude udělen po úspěšném absolvování závěrečného testu a na základě kritické diskuze studovaných oblastí ve vypracované semestrální práci.

Garant

doc. Ing. Vladimír Bureš, Ph.D., MBA

Vyučující

doc. Ing. Vladimír Bureš, Ph.D., MBAIng. Tereza Otčenášková, B.A.doc. Ing. Vladimír Bureš, Ph.D., MBAIng. Tereza Otčenášková, B.A.