Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geografické informační systémy (KIT / DGIS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIT / DGIS - Geografické informační systémy, Fakulta informatiky a managementu, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod a význam geografických informačních systémů- alfanumerické a grafické informace, oblasti využití geografických informací2. Základy počítačové grafiky- technické a programové prostředky, rastrová a vektorová grafika3. Matematické základy počítačové grafiky- souřadné systémy, ořezávání kreslicí plochy, transformace v rovině4. Matematické základy počítačové grafiky- transformace v prostoru, promítání a viditelnost5. Modelování zemského povrchu- základní pojmy z kartografie, prostorové modely6. Reprezentace prostorových objektů - vektorová a rastrová, digitální modely terénu7. Organizace alfanumerických informací , databázové systémy8. Koncepce geografického informačního systému- vazby alfanumerických a grafických informací, uspořádání informací do vrstev9. Klasifikace údajů v GIS.- topologické vazby mezi údaji10. Metody zadávání a ukládání údajů v GIS11. Modelování infrastruktury- model komunikační sítě, uzly a úseky komunikačních sítí12. Metody výběru a zpracování informací v GIS13. Metody analýzy- optimalizace síťových problémů, analýza plošných a prostorových modelů

Literatura

Tuček, Ján. Geografické informační systémy. Praha, 1998. Granát, Luděk. Počítačová grafika. Praha, 1980. Cenek, P. Počítačová grafika a numerické metody. 1990. Langran, G. Time in Geographic Information System. 1991.

Garant

prof. RNDr. Peter Mikulecký, PhD.