Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ochrana a bezpečnost dat a informací (KIT / OBDAI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIT / OBDAI - Ochrana a bezpečnost dat a informací, Fakulta informatiky a managementu, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod, koncepce ochrany IS2. Matematické základy kryptografie3. Šifry4. Šifrovací algoritmy I5. Šifrovací algoritmy II6. E-podpis a hašovací funkce7. Kryptografické protokoly8. Kryptoanalýza9. Zálohování, archivace, hardwarové aspekty ochrany dat10. Škodlivý software I11. Škodlivý software II12. Zákon o elektronické bezpečnosti

Získané způsobilosti

Student získá přehled o oblasti bezpečnosti a ochrany dat. Bude seznámen s matematickými základy kryptografie a kryptoanalýzy, seznámí se s klasickými šifrovacími algoritmy a pojmy jako např. archivace, autentizace, accounting, elektronický podpis, malware. Bude seznámen také se standardy a normami v oblasti bezpečnosti.

Literatura

Kerstin Eisenkolb. Bezpečnost Windows 2000/XP. 2003. Carl Endorf. Detekce a prevence počítačového útoku. Praha, 2005. A. J. Menezes. Handbook of applied cryptography. 2001. ISBN 0-8493-8523-7.Ochrana dat. Vyd. 1. Hradec Králové, 2003. ISBN 80-7041-737-4.Hák, Igor. Ochrana dat. Vyd. 1. Hradec Králové, 2005. ISBN 80-7041-594-0.Tomáš Doseděl. Počítačová bezpečnost a ochrana dat. Brno, 2004.

Požadavky

Detailní informace budou představeny na první přednášce. Účast na cvičeních je povinná. Požadavky k zápočtu: zápočtová písemka s úspěšností min 60%, povolena jedna oprava.Požadavky ke zkoušce: zkouškový test napsaný minimálně na 60%, ústní dozkoušení.

Garant

Ing. Zuzana Němcová

Vyučující

Ing. Agáta Bodnárová, Ph.D.Ing. Zuzana NěmcováIng. Agáta Bodnárová, Ph.D.Ing. Zuzana Němcová